Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliiniläiskaksikon kineettinen taide on viileän täydellistä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Pe Lang: Color No. 3, 2014, sekatekniikka.
Pe Lang: Color No. 3, 2014, sekatekniikka.
Arvio: kuvataide
Pe Lang ja Marianthi Papalexandri-Alexandri 31. 5. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Kineettinen, liikkeeseen perustuva taide näytti 1960-luvulla avaavan uusia ovia. Monen tuota "kokeilevaa" vuosikymmentä leimanneen suuntauksen lailla se kuitenkin ajautui marginaaliin, pienten piirien harrastukseksi.

Viime vuosina kineettinen taide on löydetty uudelleen. Sen klassikoita on esitelty suurissa näyttelyissä. Sen uudet edustajat ovat luontevasti ottaneet paikkansa osana kaikki taiteet läpäisevää teknokulttuuria.

Alan varhaiset teokset edustivat usein itse nikkaroitua tee se itse -taidetta. Uuden polven taide, jota sekä yhdessä että erikseen työskentelevät berliiniläiset Pe Lang (s. 1974) ja Marianthi Papalexandri-Alexandri (s. 1974) edustavat, on viileän täydellistä sekä visuaaliselta ilmeeltään että tekniseltä toteutukseltaan. Sivuseikat eivät vie katsojan huomiota.

"Modernista" ulkoasustaan huolimatta kineettinen taide on sisältönsä puolesta yllättävän perinteistä. Kuten tässäkin näyttelyssä voi nähdä ja kuulla, se on usein eräänlaista pelkistettyä maisemataidetta, jossa luonnon kuvan korvaa joukko luonnonkaltaisia rakenteita ja prosesseja.

Hyvä esimerkki tästä on taiteilijoiden yhdessä toteuttama Speaking of Membranes (2014), suuresta metallikehikosta ja pienistä kovaäänisistä koostuva teos. Kovaäänisten aavistuksenomainen liike synnyttää oikullisesti naksahtelevan äänimaailman, jonka korva välittömästi kuulee peltikattoon osuvina pisaroina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat