Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jarmo Mäkilän sunnuntaina päättyvä näyttely junnaa paikallaan

Kulttuuri
 
Jarmo Mäkilän öljymaalaus Europa, Europa (2014).
Jarmo Mäkilän öljymaalaus Europa, Europa (2014).
Arvio: kuvataide
Jarmo Mäkilä 31 .5. saakka ja Leonardo Drew 1. 8. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Avoinna ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Forsblom on yksi harvoja gallerioita, joilla riittää panoksia tuoda kuukausittain isoja ulkomaisia nimiä Suomeen. Siksi onkin erityisen harmillista, että viime aikoina nuo isot nimet ovat tarkoittaneet lähinnä tylsää, sisällötöntä ja tuotteistettua taidetta, jossa ei ole muuta isoa kuin hintalappu.

Yhdysvaltalainen Leonardo Drew (1961) lupaili poikkeusta sääntöön. Hän on tullut tunnetuksi massiivisista veistoksistaan, jotka koostuvat valtavasta määrästä löytöesineitä ja puujätettä. Odotukset olivat korkealla.

Harmillisesti hänen parhaita teoksiaan saa ihailla vain katalogista. Seinille vaikuttaa päätyneen pienikokoisempaa sivutuotantoa, josta saa aavistuksen hänen innovatiivisesta materiaalinkäytöstään, mutta joka antaa lähinnä näpertelijämäisen vaikutelman. Päänäyttelytilan suuren seinän peittävä piirros tuntuu lähes sisustusratkaisulta.

Yleensä Forsblomin kiinnostavimmat näyttelyt löytyvät gallerian sivuhuoneista. Niin nytkin, vaikka Jarmo Mäkilänkään (s. 1952) ei voi sanoa pistävän parastaan. Aikaisemmista näyttelyistä tutuiksi tulleet pikkupojat jatkavat yhä kapinaansa, joka on hallinnut Mäkilän teoksia ainakin vuodesta 2007.

Vaikka Mäkilä tekee erittäin hyvin sen, mitä hän tekee, ongelma alkaa olla siinä, että hän on tehnyt sitä liian pitkään. Pari vuotta sitten poikien edesottamuksista jaksoi vielä innostua, mutta nyt näyttelyssä alkaa olla vahva déjà vu -fiilis. Pientä maalaustekniikan rentoutumista lukuun ottamatta näyttelyssä ei ole varsinaisesti mitään uutta.

Mäkilän näyttely on hyvä esimerkki siitä, miten hyväkin aihe alkaa nopeasti junnata paikallaan. Suomen parhaimpiin kuuluvalta maalarilta alkaa jo haikailla jotain uutta.

Leonardo Drew'n teoksen Number 19F (2015) nimi viittaa Suomeen.
Leonardo Drew'n teoksen Number 19F (2015) nimi viittaa Suomeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat