Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden nuori taiteilija on arvoitus

Ville Anderssonin voittonäyttely ei päästä katsojaansa helpolla.

Kulttuuri
 
Läpimurtosarja Between Light and Darkness (2009–2011) on näyttelyn poikkeus näyttelyn mustavalkoiseen värimaailmaan. Kuvassa sarjan teos Movement (2009).
Läpimurtosarja Between Light and Darkness (2009–2011) on näyttelyn poikkeus näyttelyn mustavalkoiseen värimaailmaan. Kuvassa sarjan teos Movement (2009).
Arvio: kuvataide
Ville Andersson: Vuoden nuori taiteilija 2015 23. 8. saakka Tampereen taidemuseossa (Puutarhakatu 34). Avoinna ti–pe 9–17, la–su 10–18.

Tunnustan: olen aina lähtenyt Ville Anderssonin näyttelyistä hieman hämmentyneenä. Hänen taiteensa tuntuu lipeävän käsistä kuin elohopea. Mistä ihmeestä tässä on kyse?

Saman kysymyksen kirjoitin ensimmäisenä muistikirjaani myös Anderssonin voittonäyttelyssä Tampereella. Vuoden nuori taiteilija ei päästä katsojiaan helpolla.

Andersson (s. 1986) on taiteilijana arvoitus. Hän tekee huipputyylikästä taidetta, jonka voisi helposti luulla olevan pelkkää esteettistä pintaa. Teosten salaperäisyys kuitenkin vihjaa, että kyse on paljosta muustakin. Mutta se, mitä pinnan alla tapahtuu, on vaikeampi kysymys.

Vuoden nuori taiteilija 2015

Ville Andersson

Tampereen taidemuseo

kuvataide, piirustuksia

Hänen taiteensa liikkuu omassa unenomaisessa todellisuudessaan, jossa merkitykset pakenevat kuin usva, ja kaikki on loputonta liukumaa assosiaatiosta ja taideviittauksesta toiseen. Se on eskapistinen, esoteerinen maailma, jonne pääseminen ei ole lastenleikkiä.

Tampereelle Andersson on tuonut tuotantoaan vuodesta 2009 tähän päivään. Mukana on myös kuukausi sitten Helsinki Contemporaryssa nähdyt teokset. Mittava museonäyttely läpivalaisee Anderssonin taiteen tavalla, joka paljastaa hyvin sen vahvuudet ja heikkoudet.

Retrospektiivimäinen näyttely tuo hyvin esiin Anderssonin taiteellisen ajattelun johdonmukaisuuden. Oman äänensä hän on löytänyt jo varhain, ja se on vain muuttunut hienovaraisemmaksi tultaessa uusiin, valkoisen värin monitulkintaisuuteen nojaaviin teoksiin. Hänen taiteensa on kuin symbolismia minimalismin muodossa.

Hän on myös tinkimätön käsityöläinen, joka hallitsee tekniikat niin maalauksesta piirustuksen kautta valokuvaan. Kaikki on tehty äärimmäisellä pieteetillä. Paljoa tämän tyylikkäämmäksi ei taide voi tulla.

Esteettisyydellä on kääntöpuolensa. Galleriamittakaavassa vähäeleinen mustavalkoisuus toimii, mutta kokonainen museollinen alkaa loppua myöten tuntua puuduttavalta. Hänen teoksensa on hiottu loppuun jopa siinä määrin, että likatahra erään taulun lasipinnassa tuntuu elähdyttävän inhimilliseltä.

Kliinisyys myös tekee Anderssonin taiteesta helposti etäistä ja vaikeasti tavoitettavaa.

Teoksista on karsittu pois kaikki ylimääräinen, ja jäljelle on jäänyt äärimmäisen abstrahoitu kuva-arvoitus, jossa ei juurikaan ole minkäänlaista tarttumapintaa.

Nykytaide ylittää helposti rajan, jossa se sulkeutuu omaan vaikeuteensa ja rajaa katsojan ulkopuolellaan. Andersson tasapainoilee tällä rajalla. Hänen teoksensa vaativat hyppyä salaperäiseen maailmaan, mutta juuri tuo sisäänpäin sulkeutunut salaperäisyys tekee hyppäämisestä hyvin vaikeaa.

Itse luulin hetkeksi saaneeni teoksista otteen, mutta sitten ne lipesivät käsistä ja vetäytyivät takaisin omaan saavuttamattomuuteensa.

Siksi teen toisen tunnuksen: en suoraan sanottuna tiedä, onko Anderssonissa kyse keisarin uusista vaatteista vai kriitikkoaan älykkäämmästä taiteesta. Sillä on kiistämättömät vahvuutensa, mutta tärkeimmän suhteen olen epävarma: Onnistuuko se puhuttelemaan katsojaa, vai käpertyykö se omaan abstraktiin todellisuuteensa, jonne katsojalle ei ole asiaa?

Kuvassa tussipiirros I am Visconti (2012).
Kuvassa tussipiirros I am Visconti (2012).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat