Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidehallin uusin näyttely pyrkii ulos Taidehallista, kirjoittaa kriitikko

Teokset avautuvat yhtä helposti kuin valotaulujen mainokset

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kaisa Rautaheimo HS
Opien taide toimii hyvin julkisessa tilassa kuten Taidehallin ulkoseinällä.
Opien taide toimii hyvin julkisessa tilassa kuten Taidehallin ulkoseinällä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS
Arvio: näyttely
Julian Opie 9. 8. saakka Helsingin Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

Kun kierrän Julian Opien näyttelyä Taidehallissa, tuntuu siltä kuin hänen teoksensa puhuisivat minulle. "Päästäkää meidät pois", ne sanovat. "Me tahdomme ulos."

Julian Opien (s. 1958) aiheet ovat lujasti sidoksissa kaupunkilaiseen ihmiseen ja hänen kiireiseen arkeensa. Hänen taiteensa on yhtä iskevää ja helposti avautuvaa kuin liikennemerkkien viestit tai mainokset kauppakeskusten valotauluilla.

Opien taide kuuluu ihmisten keskelle. Vaikka hänen teoksensa istuvat hienosti Taidehallin klassisiin saleihin, ne tuntuvat myös kärsimättömiltä. Ne ovat nopeasti vilkaistavia ja ohikuljettavia teoksia. Niiden ääreen pysähtyminen ei tuo niihin paljoakaan lisää.

Taidehallin ulkoseinään ripustetut suuret paneelit näyttävät sen sijaan voivan hyvin. Ehkä ne voisivat vielä paremmin, jos ne pääsisivät Kampin keskukseen tai Rautatieasemalle. Opien taide toimii harvinaisen hyvin julkisessa tilassa.

Opie aloitti uransa brittiläisen "uuden kuvanveiston" edustajana ja esiintyi 1980-luvulla Anish Kapoorin kaltaisten taiteilijoiden rinnalla, kunnes lähti omille teilleen. 1990-luvulla entisestä minimalistista kuoriutui täysiverinen pop-taiteilija, jonka pelkistetty kuvakieli tuo hetkittäin mieleen Tintti-sarjakuvien tiivistetyn realismin.

Esittävän kuvan ohella Opie kiinnostui kaikista kuvallisen esittämisen menetelmistä, joita nykyaikainen teknologia tarjoaa. Hän toteuttaa teoksensa tietokoneella ja käyttää niiden "tulostamiseen" laajaa tekniikoiden ja materiaalien kirjoa. Kuten Taidehallissa voi nähdä, hän suosii melko rajattua kuva-aiheiden joukkoa, mutta tekee niistä paitsi erikokoisia ja erivärisiä, myös paikallaan pysyviä ja liikkuvia versioita.

Esillä on myös muutama maavärein toteutettu mosaiikki, jotka lisäävät muuten "moderniin" kokonaisuuteen hyppysellisen taiteen historiaa.

Kulutuskulttuurin tuotteisiin viittaavan pop-taiteen hengessä myös Opie hioo teoksensa lähelle täydellisyyttä, mikä tekee niistä melko viileitä ja etäisiä. Niiden sarjallisuus tuo puolestaan mieleen Andy Warholin ja tämän ajatukset ateljeesta tehtaana.

Päällimmäiseksi nousee kuitenkin kaupunkilaisen elämäntavan melankolia. Teoksissa toistuvat anonyymit tyypit – pankkiiri, etsivä, mekaanikko, tarjoilija ja niin edelleen – kulkevat loputtomia ratojaan toisiaan näkemättä ja kohtaamatta. Opien kyky vangita heidän liikkeidensä yksityiskohdat on yhtä tarkka kuin hänen kykynsä nähdä heidän yksinäisyytensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat