Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turun biennaalissa jokainen teos edustaa vain itseään

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Stig Baumgartner: hiilipiirustus sarjasta Night Studio, 2015.
Stig Baumgartner: hiilipiirustus sarjasta Night Studio, 2015.
Arvio: kuvataide
7. Turun biennaali: Odottamaton vieras 30. 8. saakka Aboa Vetus & Ars Nova -museossa (Itäinen rantakatu 4–6, Turku). Joka päivä 11–19.

Miten tehdä nykytaiteen näyttely, joka ei kertaa totuttuja ratkaisuja, vaan tarjoaa tuoreita kohtaamisia? Kysymys nousee esiin jokaisen yhteisnäyttelyn ja biennaalin kohdalla. Usein näyttää siltä, että halutaan etsiä vaihtoehtoja kuraattorien oletetulle määräysvallalle.

Ars Nova -museo osallistuu tähän keskusteluun näyttelyllä, jonka 18 taiteilijasta tai taiteilijaryhmästä puolet on museon valitsemia. Valitut taiteilijat ovat puolestaan kukin kutsuneet mukaan yhden kollegan, "odottamattoman vieraan".

Osin sattumanvarainen valintaprosessi näkyy kokonaisuudessa. Vaikka kokonaisuus on tyylikäs, yhteistä teemaa tai näkökulmaa näyttelystä on turha etsiä. Teokset edustavat vain itseään ja tekevät toisiaan näkyviksi vastakohtien kautta.

Suosikkini on Maija Närhisen (s. 1967) tuhansista karttasuikaleista kokoama Joki (2015). Käsitteellisesti rikas ja visuaalisesti kaunis teos on kuin kotonaan joen rannalla olevassa museossa ja kertoo samalla jotain oleellista maailman pirstaleisuudesta.

Pidän myös Stig Baumgartnerin (s. 1969) muhkeista hiilipiirustuksista ja Kalle Mustosen (s. 1979) puisesta pihatontusta, joka Turussa on valtavampi vieras kuin Helsingissä.

Kutkuttavin yllätys on Krister Gråhnin (s. 1979) ja Jarno Vesalan (s. 1977) yhteisteos Työn alla (2015), joka hyödyntää oivaltavasti Rettigin palatsin arkkitehtuuria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat