Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puutarhataide kukkii Arkkitehtuurimuseossa

Kesänäyttelyissä tutkitaan arkkitehtuurin ja lähiympäristön suhdetta. Monrepos'n rinnalla muistetaan muitakin puistoja ja puutarhoja.

Kulttuuri
 
Paula Holmila
Taneli Eskola
Orapihlajaportti puutarhaan. – Kuvat näyttelystä.
Orapihlajaportti puutarhaan. – Kuvat näyttelystä. Kuva: Taneli Eskola
Arvio: arkkitehtuuri
Porraskiveltä puiden siimekseen. Suomalaisen puutarhataiteen ja arkkitehtuurin dialogeja. Arkkitehtuurimuseo, Kasarminkatu24, 23. elokuuta saakka.

Nyt on Arkkitehtuurimuseossa näyttely, josta voisi tulla yleisömenestys! Porraskiveltä puiden siimekseen -katsaus tarkastelee suomalaisten puutarhojen ja arkkitehtuurin suhdetta 300 vuoden ajanjaksolta. Esimerkkeinä ovat puisto, hautausmaa, kaupunginosan maisemasuunnittelu, kartanoiden ja pientalojen puutarhoja sekä kuuluisa korttelipiha Vallilassa.

Puutarhan ja arkkitehtuurin suhdetta on pohdittu antiikista tähän päivään. Alvar Aalto vertasi puutarhaa kodin huoneeseen.

"Askel ryytimaasta huoneisiin olkoon paljon pienempi vastakohta kuin kadulta tai maantieltä puutarhaan", hän kirjoitti vuonna 1926. Näyttelyyn on löytynyt museon arkistoista Alvar Aallon luonnospiirros Sunilan tehtaiden asuinalueen puutarhasta. Epäilemättä Aalto sekaantui myös talojensa puutarhoihin, vaikka varsinaisen suunnittelun olisikin tehnyt puutarha-ammattilainen. Samaa voi sanoa Pietilöistä, arkkitehtiparista Raili ja Reima Pietilä.

Porraskiveltä puiden siimekseen. Suomalaisen puutarhataiteen ja

Arkkitehtuurimuseo

arkkitehtuuri, valokuvia

Fakta

Näyttely jatkuu ulkona

 Porraskiveltä puiden siimekseen -näyttely laajenee myös ulos, Arkkitehtuurimuseon ja Design-museon väliselle parkkipaikalle ja Esplanadin puistoon.

 Museoiden välissä on Aalto-yliopiston puustudion opiskelijoiden paviljonki.

 Pihalla järjestetään kesän aikana runsaasti tapahtumia luennoista musiikkiesityksiin ja joogaan.

 Esplanadin puistoon on rekonstruoitu arkkitehti Anssi Lassilan viime kesänä Venetsian biennaalissa esillä ollut kahden majan installaatio.

Vanhimmasta päästä mukana ovat Turun Luostarinmäki sekä Inkoon Fagervikin kartanon puisto.

Fagervikin ruukinkartanon puutarhasta tiedetään jo suunnittelijatkin, kartanon omistaja Johan Hisinger ja hänen veljensä Mikael Hisinger.

Kartanon ympäristö rakennettiin barokkipuutarhan symmetrian tavoin. Itäpuolen järveen laskeutuvaan rinteeseen tehtiin englantilaistyyppinen maisemapuutarha, jollaisiin linnoitusupseeri Mikael Hisinger oli matkoillaan tutustunut.

Puistoon rakennettiin 1700-luvun eksotiikan ihailun hengen mukaan myös kiinalainen paviljonki, temppeli ja erakkoluolia.

"Maisema-arkkitehtuuri on parhaimmillaan muuttuvuuden taidetta", on todennut yksi tunnetuimmista maisema-arkkitehdeistämme, Maj-Lisa Rosenbröijer. Hän suunnitteli tasavallan presidentin virka-asunnon Mäntyniemen ympäristön ja halusi säilyttää paikan alkuperäisen kasvuston ja puuston.

Rakennuksen lähellä on puutarhakasveja, mutta ympäristöön palautettiin mustikan ja puolukan varpuja ja muuta luonnonkasvustoa rakennusaikana tuhoutuneiden tilalle.

Rosenbröijerin idea on sopusoinnussa Raili ja Reima Pietilän luonnonmuodostelmia myötäilevän arkkitehtuurin kanssa. Näyttelyssä mainitaankin usein genius logi – paikan henki, jota varsinkin Reima Pietilä korosti arkkitehtuurissaan.

Artikkeliin liittyvät

Jopa hieman romanttinen suhtautuminen alkuperäiseen luontoon, sen myötäilyyn ja kunnioittamiseen kuului myös sekä Alvar Aallon Villa Mairean tai Erik Bryggmanin Ylösnousemuskappelin lähiympäristön suunnitteluun.

Monet eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että puutarhoillakin voi olla suunnittelija.

Tapiolan suunnittelussa puutarha-arkkitehdit olivat alusta pitäen hahmottamassa kokonaista kaupunginosaa. Siitä lähtien puutarhasuunnittelu on ollut itsestään selvä osa kaupunkirakentamista.

Näyttelyn tuorein esimerkki on Arabianrannan viheralueiden suunnittelu. Vanhemmista kaupunkipuutarhoista esitellään Puu-Käpylä sekä Vallilan näyttävä suurpihakortteli Armas Lindgrenin ja Bertel Liljequistin korttelin sisällä. Pihasuunnitelman Vallilaan teki 1924 Elisabeth Koch.

Puistoista ja hautausmaista ovat esimerkkeinä Malmin hautausmaa sekä Viipurin Monrepos-puisto, molemmat 1800-luvulta. Kartanoista taas mukaan ovat päässeet Fagervikin lisäksi Joenniemi Mäntästä, Kultaranta Naantalista ja Vanajanlinna Hämeenlinnasta. Kultaranta on ainoita vanhoja kartanopuutarhoja, jotka ovat säilyneet lähes muuttumattomina. Sen suunnittelivat Svante ja Paul Olsson 1913–1916.

Tällä hetkellä Suomessa on parisataa maisema-arkkitehtiä. Heidän koulutuksensa alkoi vasta 60-luvulla ensiksi Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä ja nyttemmin Aalto-yliopistossa. Nykyään maisema-arkkitehdit ovat mukana lähes jokaisessa rakennusprojektissa.

Hannele Grönlundin näyttelyarkkitehtuuri on oivaltavaa ja kaunista. Kuraattorit Julia Donner ja Elina Standertskjöld ovat tehneet ammattimaista ja perusteellista taustoittavaa työtä.

Valokuvaaja Taneli Eskolan kuvien mukaan ottaminen näyttelyyn on rikastuttava lisä.

Aukusti Heinonen
Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla. Puutarhan ovat suunnitelleet Carin ja Erik Bryggman.
Ylösnousemuskappeli Turun hautausmaalla. Puutarhan ovat suunnitelleet Carin ja Erik Bryggman.
Aukusti Heinonen
Vallilan suurpihakorttelin arkkitehdit ovat Armas Lindgren ja Bertel Liljequist. Puutarhasuunnittelu on Elisabeth Kochin käsialaa.
Vallilan suurpihakorttelin arkkitehdit ovat Armas Lindgren ja Bertel Liljequist. Puutarhasuunnittelu on Elisabeth Kochin käsialaa.
Lars Hallén
Kesäasunto Åkerhielm Kökarin saaristossa Ahvenanmaalla. Arkkitehtuurisuunnittelu Raili ja Reima Pietilä, puutarhasuunnittelu Göran Åkerhielm.
Kesäasunto Åkerhielm Kökarin saaristossa Ahvenanmaalla. Arkkitehtuurisuunnittelu Raili ja Reima Pietilä, puutarhasuunnittelu Göran Åkerhielm.
Taneli Eskola
Ludwig Heinrich Nicolay ja Paul Nicolay tekivät Viipurissa sijaitsevan Monrepos'n puiston puutarhasuunnitelmat.
Ludwig Heinrich Nicolay ja Paul Nicolay tekivät Viipurissa sijaitsevan Monrepos'n puiston puutarhasuunnitelmat.
Patsas Mustion kartanon puutarhassa.
Patsas Mustion kartanon puutarhassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat