Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ateneumin kesänäyttely vie suomalaisen ja norjalaisen symbolismin juurille

Kulttuuri
 
Edvard Munch: Kuutamo (1895).
Edvard Munch: Kuutamo (1895).
Arvio: kuvataide
Tarujen kansat 27. 9. saakka Ateneumissa (Kaivokatu 2). Avoinna ti, pe 10–18, ke, to 10–20, la, su 10–17.

Tarujen kansat -näyttelyn lehdistötilaisuudessa Ateneumin uusi johtaja Susanna Pettersson sanoi, että yksi kansallisgallerian vastuita on jatkaa yli vuosisataista yhteistyötä pohjoismaisten taidemuseoiden kanssa.

Akseli Gallen-Kallela: Järvimaisema (1901). – Mielikuvituksen voima -näyttelykatalogin kuvitusta.
Akseli Gallen-Kallela: Järvimaisema (1901). – Mielikuvituksen voima -näyttelykatalogin kuvitusta.

Norjan kansallisgallerian kanssa toteutetun näyttelyn nähtyään väitteeseen on helppo yhtyä. Näyttely onnistuu yhdellä kertaa esittämään tutut suomalaisklassikot uudessa valossa sekä esittelemään täällä huonommin tunnettua norjalaistaidetta yhdessä hyvin tasokkaassa paketissa. Juuri tällaisia näyttelyitä Ateneumin kuuluu tehdä.

Katsojat viedään 1800-luvun loppuun, teollistumisen ja kansallisen heräämisen aikaan, jossa taiteilijat alkoivat etsiä yhteyttä kansan myyttisiin alkujuuriin, esikristilliseen ja valistuksen järkiajattelua edeltävään maailmaan. Sitä ryhdyttiin etsimään kansantaruista, tiedostamattoman syövereistä ja luonnon salaperäisyydestä.

Symbolismi on viime vuosina ollut paljon esillä, mutta ammattitaidolla koottu näyttely ei silti tunnu kuluneelta – vaikkei se suuria riskejä otakaan. Symbolismin murros Suomen ja Norjan taiteessa kerrotaan varmaotteisesti hyvin korkeatasoisella teosjoukolla. Esillä on reilu sata erinomaisesti valittua teosta 25 taiteilijalta, joista tusina edustaa Suomea, kolmetoista Norjaa.

Näyttely osoittaa, miten samanlaisia polkuja taide kulki niin Suomessa kuin Norjassakin. Kun Suomessa kansallista alkuperää lähdettiin etsimään Karjalasta, norjalaiset suuntasivat Telemarkiin. Kun meillä katse kääntyi Kalevalaan, norjalaiset alkoivat tutkia viikinkisaagoja. Myös visuaalinen tyyli hätkähdyttää samankaltaisuudellaan.

Hugo Simberg: Halla (1895).
Hugo Simberg: Halla (1895).

Suomea näyttelyssä edustaa hyvä otos teoksia suomalaisen symbolismin mestareilta. Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset teokset sekä Hugo Simbergin satumaalaukset saavat uudenlaista syvyyttä, kun ne asetetaan omaan aikalaiskontekstiinsa ja rinnastetaan vastaavanlaisiin teoksiin Norjan taiteessa.

Erinomaisten Edvard Munchin teosten ohella myös vähemmän tunnetut norjalaiset nousevat näyttelyn tähdiksi.

Theodor Kittelsenin satukirjakuvitusten utuinen, mielikuvitusta kutitteleva kuvamaailma tavoittaa kansantarujen mystisen, usein pelottavankin ilmipiirin. Gerhard Munthe (1849–1929) taas yhdisti viikinkisaagojen kuvaston jugendin muotokieleen.

Tasokkaassa näyttelyssä toivomisen varaa jättää ainoastaan mielikuvitukseton, jopa aneeminen ripustus.

Mystinen kuvamaailma olisi suorastaan kerjännyt kekseliästä näyttelyarkkitehtia rakentamaan ympärilleen yhtä sadunomaiset puitteet. Nyt salaperäistä maailmaa hyödynnetään ainoastaan pienessä, lapsille tarkoitetussa satuhuoneessa.

Gerhard Munthe: Kosijat (1892).
Gerhard Munthe: Kosijat (1892).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat