Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leena Luostarisen näyttely antaa kuvan taiteilijasta, joka tunsi olonsa muukalaiseksi omassa ajassaan

Muistonäyttely esittelee Leena Luostarisen eksoottisimmat ja hehkuvimmat puolet

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Leena Luostarinen teki läpimurtonsa suurilla kissaeläinmaalauksilla kuten Jaguaari, 1982.
Leena Luostarinen teki läpimurtonsa suurilla kissaeläinmaalauksilla kuten Jaguaari, 1982.
Arvio: kuvataide
Leena Luostarinen – Kaukainen rakkaus 4. 10. saakka Salon taidemuseossa (Mariankatu 14, Salo). Ti–pe 10–18, la–su 11–17.

 

Leena Luostarinen (1949–2013) oli ainutlaatuinen hahmo Suomen taiteessa ja hänen teoksensa kuin värikkäitä lintuja keskellä arjen harmautta. Hän oli loistava maalari, jonka taiteen ulottuvuuksista kertoo paljon se, että siitä on lyhyen ajan sisällä koottu kaksi keskenään hyvin erilaista näyttelyä.

Kriitikko Otso Kantokorven kokoama Tiikerinpiirtäjä aloitti Suomen-kierroksensa Helsingin Taidehallista keväällä 2013. Näyttely ja siihen liittyvä kirja esittelivät Luostarisen taiteen vuosikymmeniä laajasti ja suhteessa muun muassa kansainväliseen uusekspressionismiin, jonka edustajiin Luostarinen 1980-luvulla luettiin.

Kaukainen rakkaus

Leena Luostarinen

Salon taidemuseo

kuvataide, maalauksia

Kuka?

Leena Luostarinen

 Syntyi Porissa 1949. Kuoli Helsingissä 2013.

 Debyyttinäyttely Helsingissä 1973. Yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Suomen ja Pohjoismaiden ohella Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa.

 Helsingin juhlaviikkojen vuoden taiteilija vuonna 1988.

 Retrospektiivinen näyttely Helsingin Taidehallissa, Joensuun taidemuseossa ja Etelä-Karjalan taidemuseossa 2013.

 Muistonäyttely Salon taidemuseossa 2015.

 Valtionpalkinto 1973. Suomen taideyhdistyksen Dukaattipalkinto 1974. Pro Finlandia -mitali 1995.

Kaukainen rakkaus -näyttelyn on koonnut taiteen tuntijaksi tiedetty ortodoksipiispa Arseni. Näkökulma on vaihtunut yleisestä yksityiseen, jopa intiimiin. Myös näyttelyluettelon artikkeleissa korostuvat taiteilijan henkilö ja hänen suhteensa maailmaan. Niitä valottavat myös kirjaan poimitut otteet Luostarisen kirjeistä.

Näyttelyn luonteeseen on varmasti vaikuttanut paitsi Arsenin ja Luostarisen ystävyys, myös se, että Salon taidemuseon johtaja Laura Luostarinen on taiteilijan sisar.

Esillä on runsaasti teoksia, jotka ovat olleet esillä vain harvoin, jos lainkaan. Arvattavasti moni niistä on perheen omistuksessa.

Luostariseen liitettiin jo 1980-luvulla erilaisia määreitä. Häntä pidettiin muun muassa uusekspressionistina ja postmodernikkona.

Kriitikko Marja-Terttu Kivirinta pohti kuitenkin jo Taidehallin luettelossa, edustaako Luostarisen taide postmodernia kuvalainailua lainkaan. Onko se sittenkin jatkoa 1800-luvun romantikoille ja heidän 1900-luvun alun seuraajilleen?

Näyttely vahvistaa tätä käsitystä. Piispa Arseni esittelee Luostarisen taiteen eksoottisimmat ja hehkuvimmat puolet.

Teosvalikoimassa korostuvat 1980-luku ja 1990-luvun alku, jolloin hän epäilemättä oli parhaassa vedossaan. Suuret tiikerit katsovat valppaina ja varuillaan. Tunisian-öiden syvä sininen huumaa.

"Tunnen itseni täysin muukalaiseksi – ja olen aina tuntenut – tässä maailmassa", Luostarinen kirjoitti päiväkirjaansa kesällä 2000.

Kaukainen rakkaus ja sen luettelo antavat kuvan taiteilijasta, joka tunsi olonsa epämukavaksi omassa ajassaan ja maailmassaan ja kurkotti kohti horisontin takana siintävää paratiisia.

Syvä kaipaus teki Luostarisesta etsijän, joka matkusti jatkuvasti, ensin Välimeren rannoille ja myöhemmin pitkin Kiinaa ja Intiaa.

Vaikka Luostarinen oli oman tiensä kulkija, hän ei taiteilijana ollut yksin. Hänen 1980-luvun maalaustensa aiheet ja niiden hehkuvat värit vievät ajatukset Delacroix'n ja Matissen Pohjois-Afrikkaan ja Gauguinin Tahitille. 1990-luvun herkissä ja eteerisissä maisemakuvissa hänen oppainaan olivat vanhat kiinalaiset mestarit, joiden taiteeseen hän oli perehtynyt sekä New Yorkissa että Kiinassa.

Matkat ja niiden pohjalta syntyneet maalaukset merkitsivät pakoa arkitodellisuudesta, mutta myös oman itsen löytämistä, kaipuun takana olevien syiden kohtaamista ja käsittelemistä. Me voimme vain arvailla mitä Luostarinen ajoi takaa, mutta luultavasti meitä puhuttelee hänen taiteessaan eniten se, että me voimme tunnistaa siinä omat menetyksemme ja kaipuumme.

Leena Luostarisen Primavera (2001) on toteutettu sekatekniikalla.
Leena Luostarisen Primavera (2001) on toteutettu sekatekniikalla.
Vuori Kiinassa (1990) on yksi kiinalaisvaikutteisista maalauksista.
Vuori Kiinassa (1990) on yksi kiinalaisvaikutteisista maalauksista.
Paljon matkustaneen Luostarisen tuotantoon kuuluu komeita akvarelleja. Tämä on maalattu Udaipurissa Intiassa 1990.
Paljon matkustaneen Luostarisen tuotantoon kuuluu komeita akvarelleja. Tämä on maalattu Udaipurissa Intiassa 1990.
Leena Luostarinen 1980-luvulla. Kuvaaja tuntematon.
Leena Luostarinen 1980-luvulla. Kuvaaja tuntematon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat