Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläisen Lokalin kesänäyttely ihastuttaisi Lontoossa tai Pariisissa

Pieni galleria esittelee ennakkoluulottomasti käsityöläisiä Hämeestä

Kulttuuri
 
Kaj Kalin
Katja Hagelstam
Anna-Maarit Heinonen, Nexus-kengät, tuohi, puu, tekstiili, 2015.
Anna-Maarit Heinonen, Nexus-kengät, tuohi, puu, tekstiili, 2015. Kuva: Katja Hagelstam
Arvio: näyttely
Pirtti – Hämeen seudun käsityöläisiä 26. 7. saakka Galleria Lokalissa (Annankatu 9, avoinna ti–pe 11–18, la 11-17.)

 

Olemme niin tottuneita valmiiksi tuotettuun ympäristöön, että omavalmisteisten tavaroiden käyttö vaikuttaa lähinnä luolakauden vitsiltä. Silti jotkut tekevät esineitä ihan itse. Huvikseen ja omiksi tarpeikseen.

Mestarillisella taidolla tehty esine on usein myös taidetta. Ainakin sellainen taidekäsityö, jossa teos perustuu sekä kriittiseen näkökulmaan että edustaa elämänpoliittista kannanottoa.

Taidekäsityön kohde on jatkuvaan kulutuksen kasvuun perustuva elämäntapa. Entä jos esine kestäisi, siihen voisi kiintyä ja se voisi vielä periytyä sukupolvelta toiselle?

Annika Huurrekorven ryijytakki.
Annika Huurrekorven ryijytakki.

Nyt kun Design Forum Finlandin myymäläkin on historiaa, pääkaupungissa on jäljellä vain pieni Lokal-galleria. Onneksi turistit näyttävät löytäneen paikan. Muualla kaupungissa muotoilua ei juuri näy, ainakaan yhtä keskitetysti. Eikö Helsingin pitänyt olla maailman design-pääkaupunki? Hankkeen kokonaisbudjetti oli ainakin 15 miljoonaa euroa.

Suurpiirteisesti kesänäyttely ilmoittaa esittelevänsä "Hämeen seudun käsityöläisten tuotantoa". Kuraattorit Kati Joki ja Paula Susitaival ovat keittäneet kokoon hilpeän kesämetelin, jossa on onneksi meheviä sattumia. Kokoavana teemana ja näyttelyn nimenä on Pirtti. Sillä viitataan paitsi unohdettuun taito- ja perinnekulttuuriin, myös retrohenkiseen huokailuun.

Ajalle ominaiseen tapaan kyse ei silti ole ironiasta, vaan vakavuudesta. Tällainen näyttely voisi lumota Lontoon Cityssä.

Viljo Luokkasen pöllipöllöille ja -jäniksille ei kannata virnistellä. Tämäntyyppisiä eläinveistoksia tehdään kaikkialla Suomessa satamäärin vuodessa. Niiden takana ovat tuhatvuotiset, yhteisölliset perinteet. Kansanperinne siis elää ja voi yllättävän hyvin, vaikkei sillä virallista taidestatusta olekaan.

Viljo Luokkasen jänikset.
Viljo Luokkasen jänikset.

Raikkainta Pirtissä taitaa kuitenkin olla se, miten vapautuneesti osallistujat on poimittu ja itse näyttely suunniteltu. Seinällä on esimerkiksi matrikkelitaiteilija Reino Partasen (1889–1972) maalaus vuodelta 1917. Miksi?

Ilmeisesti siksi, että siinä on kruusatut kultakipsikehykset. Näyttelyä on siis menty peukaloimaan sisustuksellisesti, ihan vain fiiliksen vuoksi.

Idea on yksinkertaisuudessaan loistava. Rekvisiittamaalaus on myynnissä, vaikkei sillä ole mitään tekemistä esillä olevan näyttelykokoelman kanssa. Pirttiläisten boheemiin asenteeseen verrattuna Kiasman valtiollinen Mapplethorpe-näyttely tuntuu siunauskappelilta.

Veera Tuomisen kori näyttää ensin päreeltä, mutta onkin suomalaista kasviparkittua nahkaa. Ihme ettei sen kyljessä lue Prada. Annika Huurrekorven ryijytakit ja -bolerot olisivat Pariisissa tai Tokiossa himoittuja Haute Couture -osaamisen esimerkkejä. Entä sitten Anna-Maarit Heinosen tuohisilkkikengät kokoelmasta Nexus? Nekään eivät ole vitsi.

Paitsi ehkä Suomessa, josta puuttuu niin designvienti, riskipääoma kuin sivistynyt raha.

Oikaisu 11.7.2015 klo 14.37: Lokal ei ole auki sunnuntaisin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat