Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteen suuri Suomi-kierros

Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla lumoavat eturivin taiteilijat. Kiinnostavaa taidetta löytyy muutenkin ympäri Suomen ja läpi kesän. HS esittelee kesän parhaimmat taidekohteet.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Tiina Kivinen: Silent Stories of Summer, 2015.
Tiina Kivinen: Silent Stories of Summer, 2015.
Arvio: kuvataide
Taidekeskus Salmelan kesänäyttely 9. 8. saakka (Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju). Joka päivä 11–18.

 

Parasta taidekeskus Salmelassa on luonnonkaunis sijainti ja vanhat puurakennukset, jotka antavat sille sen ilmapiirin. Kesäinen järvimaisema on myös oivallinen tausta pihapiirin veistoksille, joiden tekijät edustavat suomalaisen modernismin kärkeä.

Hyvää Salmelassa on myös perinteisen kesänäyttelyn päärakennuksen alakertaan ripustettu osuus, joka esittelee Marika Mäkelän ja Marjatta Tapiolan maalauksia sekä Arvo Siikamäen ja Hannele Kylänpään veistoksia.

Mäkelän kokonaisuus on näistä ehjin. Juuri suuren museonäyttelyn pitänyt taiteilija on hyvässä vedossa ja työstää maalatut puureliefinsä kauas sovinnaisen koristeellisuuden tuolle puolen. Lähes ylimaallisina kimaltavat teokset lumoavat pinttyneenkin modernistin.

Tapiola työstää äskeisistä näyttelyistään tuttuja härkiä ja kalloja väkevästi kuten aina. Suuria kankaita täydentävät pienet maalaukset, joiden vahvat värit ennustavat uusia tuulia hänen taiteessaan.

Siikamäen pelkistetyt hahmot säestävät luontevasti Mäkelän koristeellisuutta, mutta Kylänpään ja Tapiolan teokset ovat toisilleen liian läheistä sukua. Olisin mielelläni nähnyt ne erillään, omissa huoneissaan.

Salmelan muut rakennukset ovat täynnä tyyliltään ja laadultaan hyvin vaihtelevaa taidetta. Runsaudesta erottuvat Tiina Kivisen dramaattiset grafiikanlehdet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat