Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidemuseo Emma esittelee laajassa näyttelyssä itseoppineen mestarin

Lars-Gunnar Nordströmin taiteen suurnäyttely Emmassa esittelee abstraktin taiteen itseoppineen mestarin

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Lars-Gunnar Nordström: Dimensionaalinen yhdistelmä, 1951–1982, emalimaali levylle.
Lars-Gunnar Nordström: Dimensionaalinen yhdistelmä, 1951–1982, emalimaali levylle.
Arvio: kuvataide
Nubben – Lars-Gunnar Nordström 13. 9. saakka Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

 

Taidemaalari ja kuvanveistäjä Lars-Gunnar "Nubben" Nordström (1924–2014) oli abstraktin taiteen edelläkävijä Suomessa. Hänet tunnetaan ankarasta ja ehdottomasta ilmaisustaan, selkeistä perusväreistä ja terävärajaisista geometrisista muodoista.

Nordström aloitti uransa 1940-luvulla kubismin sukuisilla maalauksilla ja puupiirroksilla, mutta eteni nopeasti esittävästä kuvasta täysin abstraktiin ilmaisuun.

Lars-Gunnar Nordström

Emma

kuvataide, maalauksia

Kriitikot pitivät hänen taidettaan pitkään kylmänä ja älyllisenä, ja hänen toimeentulonsa perustui lähinnä sisustusarkkitehdin tehtäviin Suomessa ja Ruotsissa. Julkista tunnustusta hän sai osakseen vasta 1970-luvun museonäyttelyidensä myötä.

Nykyisin Nordström luetaan ruotsalaisen Olle Baertlingin (1911–1981) ohella abstraktin taiteen pohjoismaisiin mestareihin. Arvostuksesta kertoo myös tämä laaja, hänen taiteensa vuosikymmenet kartoittava näyttely ja siihen liittyvä 300-sivuinen kirja. Esillä olevat teokset ovat pääosin peräisin hänen nimeään kantavan säätiön kokoelmasta.

Itseoppineen Nordströmin tie abstraktiin taiteeseen oli epätavallinen. Toisin kuin useimmat kollegansa, hän ei pelkistänyt näkyvää maailmaa, vaan hyppäsi suoraan keskelle geometrisia perusmuotoja, kolmioita, ympyröitä ja suorakaiteita.

Hänen mielessään siinsi puhtaasti visuaalinen taide, jossa ei ollut mitään ideologista tai mystistä.

"Olen pyrkinyt vapautumaan kaikista symbolien rasitteista", hän julisti.

Sodasta toipuvassa Euroopassa monet suhtautuivat epäluuloisesti ideologioihin, tulivat ne miltä suunnalta tahansa. Taiteilijoita, arkkitehteja ja designereita kiinnosti taide, joka oli leimallisesti modernia ja heijasti uskoa uuteen ja parempaan tulevaisuuteen.

Nordström oli suomalaisen taiteen pioneeri, mutta myös kosmopoliitti. Hän löysi aatetovereita muun muassa 1950-luvun Pariisista, jossa hän perehtyi Auguste Herbinin ja Jean Dewasnen taiteeseen. Pariisissa hän tutustui myös yhdysvaltalaisiin taiteilijoihin kuten Ellsworth Kellyyn, joiden muotokieli muistutti hänen omaansa.

Kuten näyttely kertoo, Nordströmin 1950-luvussa heijastuu ranskalaisesta konkretismista saatujen vaikutteiden sovittaminen tuolloin jo hyvin pelkistetyn ilmaisun osaksi. Toisiinsa lomittuvien ja toisiaan peilaavien geometristen muotojen mittakaava on pieni, mutta nopeatempoisissa teoksissa on vastustamatonta svengiä.

1960-luvulla Nordström vieraili pariin otteeseen New Yorkissa ja näki taiteen uusimpia virtauksia kuten minimalismia.

Matkojen vaikutus näkyy suoraan niitä seuranneiden teosten mittakaavassa: muodot ovat suurempia ja niitä on vähemmän. Hän kokeili myös täysin uusia ratkaisuja kuten moniosaisia teoksia ja toisiaan peittäviä maalauspohjia. Myös veistosten rakenne oli entistä systemaattisempi.

Ehdotonta visuaalisuutta tavoitteleva taiteilija hylkäsi perinteiset öljyvärit. Hän suosi kiiltäviä emalimaaleja, jotka poistivat taiteilijan kädenjäljen ja mahdollistivat veitsenterävät rajat.

Mikään ylimääräinen ei saanut häiritä katsojan ja teokseen sisältyvän tapahtuman kohtaamista.

Abstraktin taiteen ja musiikin yhteyksistä on puhuttu paljon. Nordströmin kohdalla on hyvä tietää, että jazz oli hänen toinen intohimonsa.

Hänen runsaan 15 000 jazz-levyn kokoelmansa on legendaarinen. Näyttelyssä se on esillä valokuvina ja musiikkinäytteinä.

Vaikka Nordström korosti musiikin kuuluvan hänen vapaa-aikaansa, on mahdotonta olla näkemättä hänen taiteensa yhteyksiä jazziin. Hänen teoksensa ovat dynaamisia ja rytmikkäitä ja niiden sointi on usein terävä kuin trumpetin ääni.

Jokainen niistä perustuu jazzin tapaan selkeiden visuaalisten teemojen mukaansa tempaavaan toistoon ja muunteluun.

Liisa Takala
Lars-Gunnar Nordström kuvattuna Lallukassa vuonna 2004.
Lars-Gunnar Nordström kuvattuna Lallukassa vuonna 2004.
Sommitelma, 1952–53, emalimaali levylle.
Sommitelma, 1952–53, emalimaali levylle.
Kaksiosainen sommitelma, 1980-luku, emalimaali levylle.
Kaksiosainen sommitelma, 1980-luku, emalimaali levylle.
Ikkunalla, 1940-luku, tempera kankaalle.
Ikkunalla, 1940-luku, tempera kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat