Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilija Marianna Uutinen löysi rokokoon ironian

Taiteilija huomasi yhteyden rokokoohon vasta maalauksia tehdessään

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Katarina Sällylä
Marianna Uutinen ja Gunnar Berndtsonin (1854–1895) maalaus, jossa maalauksen vaaleanpunaiseen silkkitakkiin pukeutunut mies tutkii taideteosta.
Marianna Uutinen ja Gunnar Berndtsonin (1854–1895) maalaus, jossa maalauksen vaaleanpunaiseen silkkitakkiin pukeutunut mies tutkii taideteosta. Kuva: Katarina Sällylä
Arvio: näyttely
Marianna Uutinen: Plastic Sky 30. 8. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.
Rokokoo – Pohjoisia tulkintoja 6. 9. saakka Sinebrychoffin taidemuseossa (Bulevardi 40). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 10–17.

 

Marianna Uutinen (s. 1961) tunnetaan voimakkaista abstrakteista maalauksista, joiden materiaalisuus ja synteettiset värit ovat avanneet uusia mahdollisuuksia maalaukselle ja samalla ironisoineet aikamme kulutuskulttuurin keinotekoisuutta.

Siksi hänen uudet pastellisävyiset teoksensa yllättävät. Maalaussarja Plastic Sky (2015) vie ajatukset 1700-luvun rokokoon sinisiin taivaisiin ja silkkisiin asuihin. Tuttuja ovat vain maalauspohjien materiaaliset laskokset ja väreiltään häilyvät helmiäismaalit.

"Rokokoo ei ollut maalausteni lähtökohta, huomasin yhteyden vasta maalauksia tehdessä", Uutinen kertoo.

Ranskassa syntyneen taidesuunnan tunnusmerkkejä ovat keveys, viehkeys, kaarevat viivat ja vaalea väriasteikko. Piirteet löytyvät myös Uutisen maalauksista, mutta selvästi 2000-lukulaisessa asussa.

Marianna Uutisen akryylimaalaus sarjasta Plastic Sky, 2015.
Marianna Uutisen akryylimaalaus sarjasta Plastic Sky, 2015.

Uutisen innostus johdattaa meidät Sinebrychoffin taidemuseoon, jossa on esillä sekä 1700-luvun alun rokokooteoksia että 1800-luvun lopun uusrokokoota.

Pysähdymme Gunnar Berndtsonin (1854–1895) maalauksen Taiteentuntijoita Louvressa (1879) ääreen. Vaaleanpunaiseen silkkitakkiin pukeutunut mies on kumartunut tutkimaan taideteosta. Samalla hän tulee pyllistäneeksi katsojalle.

"Maalauksen täytyy olla ironinen", Uutinen nauraa. Hänen mielestään etenkin uusrokokoota edustavissa teoksissa voi usein nähdä kritiikkiä pinnallisuutta ja materialistisuutta kohtaan. Sitä hän tavoittelee myös omissa maalauksistaan.

"Tunnustan kaikki helmiäisvärit ja kiillot, mutta toivon, että maalaukseni oikeasti koetaan henkisinä tiloina, vastakohtina ajan materialistiselle kulttuurille. Niissä on ironiaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä huumorin kanssa. Ne ovat vakavia maalauksia."

Helsinkiläinen Uutinen on viime vuosina viettänyt pitkiä aikoja Berliinissä. Hän nauttii kaupungin taidetarjonnasta ja katsoo näyttelyitä laidasta laitaan.

"Minulla ei ole mitään suosikkeja. Aikakaudella, tyylisuunnalla tai tekniikalla ei ole mitään merkitystä silloin kun näkee jonkin itseään koskettavan asian."

Sinebrychoffilla Uutinen pysähtyy pitkäksi toviksi tunnetun ruotsalaisen Gustaf Lundbergin (1695–1786) pastellimuotokuvien eteen. Ne sekä ärsyttävät että kiehtovat häntä.

"En näe Lundbergin muotokuvissa mitään psykologista syvyyttä, mitään personnallisuutta, ne ovat täysin kaavamaisia. Ne näyttävät siltä kuin samaa ihmistä olisi monistettu. Varmaa ei ole edes se, onko kyseessä mies vai nainen."

Samalla kun Uutinen ihailee Lundbergin tekniikkaa, hän näkee tämän muotokuvissa yhteyksiä omaan aikaamme, jossa ulkoasun muokkaaminen vallitsevan kauneusihanteen mukaiseksi on saanut suuren merkityksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat