Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieniä eleitä ja arkisia havaintoja

Olli Keränen ja Maija Luutonen poimivat teostensa aiheet jokapäiväisestä ympäristöstään

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Juhani Niiranen HS
Maija Luutonen ja Olli Keränen, etualalla Keräsen hartsiveistos Green (2015), seinällä Luutosen akryylimaalaus Constructive Rest (2015).
Maija Luutonen ja Olli Keränen, etualalla Keräsen hartsiveistos Green (2015), seinällä Luutosen akryylimaalaus Constructive Rest (2015). Kuva: Juhani Niiranen HS
Arvio: näyttely
Olli Keränen ja Maija Luutonen 30. 8. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

 

Olli Keräsen (s. 1979) ja Maija Luutosen (s. 1978) yhteinen näyttely on kahden toisiinsa lomittuvan yksityisnäyttelyn summa.

Keränen esittää yhden videoteoksen ohella eri materiaaleista valmistettuja veistoksia. Luutosen teokset ovat paperille toteutettuja akryylimaalauksia.

Olli Keränen, Maija Luutonen

Galerie Anhava

kuvataide, maalauksia

Kokonaisuus on tasapainoinen, kumpikaan ei ole halunnut hallita tilaa. Päinvastoin, he ovat antaneet teosten sisällön ikään kuin vuotaa toisiinsa.

Luutonen ja Keränen valmistuivat Kuvataideakatemiasta 2006, toinen maalaustaiteen, toinen kuvanveiston osastolta. He muistelevat, että opiskelutovereiden kanssa käydyt keskustelut vaikuttivat heihin vähintään yhtä paljon kuin opettajat, jotka maalaustaiteen osastolla vaihtuivat usein.

"Koulun jälkeen tapahtui sitten se odotettu. Koulun tarjoamat resurssit jäivät pois ja ammatti täytyi tavallaan keksiä uudelleen", Keränen sanoo. "Mutta kun on motivaatio taiteilijan työhön, kyllä sen oppii. Varmuus kasvaa tekemisen kautta."

Molemmat painottavat omaperäisten ratkaisujen merkitystä ja totuttujen käsitteiden kyseenalaistamista. Paperi yhdistetään tavallisesti piirtämiseen, mutta Luutonen valitsi sen maalaustensa alustaksi.

"Paperi on aina ollut minulle läheinen materiaali. Ja koska se on halpaa, sen kanssa ei tarvitse arkailla."

Hän sanoo käyttävänsä "pöyristyttävän paljon" aikaa teostensa miettimiseen, suurimman osan ajasta. Maalaaminen sen sijaan sujuu nopeasti. Työskentelyn luonteesta johtuen myös roskakori täyttyy usein.

Tuloksena on hiljaisia, läpikuultavilta vaikuttavia väripintoja, jotka helposti tuovat mieleen rantaveden läikkeen. Runollisen kuvamaailman vastakohtana on suurten, suoraan seinään naulattujen paperiarkkien esineellisyys.

Keränen on veistäjänä eklektinen. Hänen pienet, esineiden kaltaiset teoksensa tuntuvat olevan sekä visuaalisesti että materiaalisesti etäällä toisistaan.

Yksi avain hänen taiteeseensa ja koko näyttelyyn on Keräsen videoteos Sac (2015), jossa tanssija Iiris Raipala tekee näkyviksi erilaisia jokapäiväisiä eleitä kuten ostosten maksaminen luottokortilla. Pienet eleet korostuvat tyhjää taustaa vasten.

Arkisten eleiden ja havaintojen abstrahointi ja siirtäminen ulkoasultaan pidättyviin veistoksiin ja maalauksiin on selvästi näyttelyn keskeisiä juonteita.

Katsojalle Luutosen ja Keräsen teokset ovat sekä haaste että nautinto. Taiteilijat itse toivovat, ettei niitä nähdä liian korkealentoisina.

"Minulle on tärkeää, että taiteeni nivoutuu vaivattomasti siihen maailmaan missä minä elän. Teosten ja arkiympäristön välillä ei saa olla liian isoa harppausta", Olli Keränen sanoo.

Olli Keränen: Chunky (Face) 2015.
Olli Keränen: Chunky (Face) 2015.
Maija Luutonen: Cut It, 2015.
Maija Luutonen: Cut It, 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat