Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset etsivät nyky-Kiinan identiteettiä

Helsingin juhlaviikkojen päänäyttely keskittyy kiinalaisiin naistaiteilijoihin

Kulttuuri
 
Gen Xuen animaatio Mr. Sea (2013–2014) kertoo uudella tavalla kiinalaisille tutun tarinan 1700-luvulta.
Gen Xuen animaatio Mr. Sea (2013–2014) kertoo uudella tavalla kiinalaisille tutun tarinan 1700-luvulta.
Arvio: kuvataide
Helsingin juhlaviikot: Here Out There – Läheltä kaukaa 30. 8. saakka Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa (Tallberginkatu 1). Avoinna ma–su 11–18.

 

Kiinalaisen nykytaiteen kansainvälinen näkyvyys on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Vaikutus on näkynyt myös meillä Suomessa: keväällä Amos Andersonin taidemuseo esitteli kiinalaista nykytussimaalausta, syksyllä Helsingin taidemuseo avautuu isosti Ai Weiwein näyttelyllä, ja nyt tässä välissä myös Helsingin juhlaviikot keskittyy päänäyttelyssään kiinalaiseen nykytaiteeseen.

Maaretta Jaukkurin kuratoima Here Out There tuo Kaapelitehtaan massiiviseen Merikaapelihalliin kymmenen kiinalaisen naistaiteilijan videoteoksia. Jaukkurin mukaan kiinalaiset naistaiteilijat ovat kolminkertaisesti marginalisoituja: sukupuolensa, ammattinsa ja länsimaihin painottuvan taidemaailman suhteen. He ovat tähän mennessä saaneet niin vähän huomiota, että lehdistötilaisuudessa paikalla ollut valokuvataiteilija Xing Danwen (s. 1967) arveli naistaiteilijoiden videoteoksiin keskittyvän näyttelyn olevan ensimmäinen lajiaan maailmassa.

Vaikka kaikki näyttelyn taiteilijat ovat naisia, eivät itse teokset käsittele yksinomaan naisten asemaa. Punaisena lankana kulkee yleisempi kysymys identiteetistä – siitä, mitä on elää nykypäivän muuttuvassa Kiinassa, jossa perinteiset sosiaaliset asetelmat ovat kääntymässä päälaelleen. Teoksia yhdistää tietynlainen intiimiys, aiheiden lähestyminen oman elämänpiirin ja yksilön kokemuksen kautta.

Cao Fei (s. 1978) kuvaa tehdastyöntekijöiden liukuhihnamaista arkea, Chen Quilin (s. 1975) taas kotikaupunkinsa tuhoamista maailman suurimman vesivoimalan alta. Yuan Kerun (s. 1990) buddhalaishenkiset videot etsivät henkisyyttä materialisoituneesta nyky-Kiinasta. Xing Danwe tiivistää näyttelyn tuntoja hyvin videoperformanssissaan I can't feel what I feel (2012), jossa nykyajan paineet kirjaimellisesti jättävät jälkensä ihmisen ihoon.

Myös kysymys perinteen ja nykytaiteen yhteentörmäyksestä näkyy useassa teoksessa. Lännen taidemaailma on määritellyt sen, mikä nykytaiteessa on kiinnostavaa, ja oman perinnön merkitys on kuuma aihe Kiinassa. Monella näyttelyn taiteilijoista on klassinen koulutus, mikä näkyy teosten tyylissä ja teknisessä taitavuudessa. "Ei ole mahdollista olla nykyaikainen, jos ei ole taitava perinteisessä taiteessa", Danwen tiivistää.

Perinteen läsnäolo näkyy viittauksissa Pekingin oopperaan, posliinitaiteeseen ja maisemamaalaukseen. Liang Yuen (s. 1979) video sumun verhoamista kukista on kuin liikkuva maalaus, ja Feng Bingyin (s. 1991) elegantti liikehdintä mudassa tuo mieleen kalligrafian. Silmään pistää myös länsimaisista poikkeavat kerronnalliset strategiat – varsinkin Liu Shiyuanin (s. 1985) puolituntinen elokuva pyrkii tietoisesti kertomaan tarinansa toisin kuin täällä on totuttu.

Näyttely vahvistaa entisestään kuvaa kiinalaisen nykytaiteen kypsyydestä ja taidosta keskustella niin nykyhetken kuin menneisyyden kanssa. Näyttelyn 15 videota kestävät viidestä minuutista kolmeen varttiin, joten aikaa kierrokseen kannattaa varata reilusti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat