Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaleilla "keittiöväreilläkin" voi maalata

Jukka Mäkelä löytää aiheensa arkipäivän pienistä asioista

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Kari Pullinen
Jukka Mäkelän jättiläismaalaus Cernin kiihdytin (2008–15) täyttää Taidehallin kuvanveistosalin.
Jukka Mäkelän jättiläismaalaus Cernin kiihdytin (2008–15) täyttää Taidehallin kuvanveistosalin. Kuva: Kari Pullinen

"Halusin vähän voimistella", taidemaalari Jukka Mäkelä (s. 1949) sanoo tummanharmaasta jättiläisteoksestaan Cernin kiihdytin (2008–15). Se hallitsee vaivattomasti Taidehallin kuvanveistosalia.

"En ole tehnyt mitään tämän kokoista 1980-luvun jälkeen", Mäkelä jatkaa.

Herkkyys ja voima

Jukka Mäkelä

Taidehalli

kuvataide, maalauksia

Monimetristen maalausten toteuttaminen Mäkelän tapaan vaatii paitsi silmää, myös taiteilijan koko kehoa. Pelkkä käsi ei riitä silloin kun hiiliviivojen kaaret kasvavat ihmistä isommiksi.

Maalauksen nimen Mäkelä poimi aikakauslehden artikkelista. Hän viehättyi valokuvista, jotka esittivät pienten hiukkasten oikullisia liikeratoja, ja näki niissä yhteyksiä omaan muotokieleensä.

1980-luvulla Mäkelän väkivahva ja samalla herkkäpiirteinen ekspressionismi teki hänestä kiintotähden Suomessa ja vei hänet maailmalle Japania ja Yhdysvaltoja myöten. Venetsian biennaalissa hän esiintyi 1988. Vasta-avautunut Kiasma järjesti hänen retrospektiivisen näyttelynsä keväällä 1999.

Taidehallin näyttely käynnistyy suurin piirtein siitä mihin Kiasman katselmus päättyi. Mukana on kuin muistoina muutama 1990-luvun suurikokoinen maalaus, mutta pääsääntöisesti esillä olevat teokset ovat 2000-luvulla valmistuneita, osa aivan uusia.

Mäkelän 1900-luvun ekspressionistiset maalaukset perustuivat ylevän ja romanttisen maisemamaalauksen perinteeseen, Tyko Sallisen taiteesta tutulla karhealla marraskuulaisuudella täydennettynä. Hänen 2000-luvun teoksensa eroavat edeltäjistään lähes kaikissa suhteissa.

Uusien, suhteellisen pienikokoisten teosten värit ovat vaaleita, paikoin myös yllättävän heleitä. Maalikerrokset ovat ohuita, kuultavia ja kerroksellisia.

Taidehallin salien kirkas päivänvalo hyväilee maalausten pintoja tavalla, joka saa taiteilijan hymyilemään.

"Työt näyttävät täällä paljon paremmilta kuin työhuoneella Fiskarsissa", Mäkelä miettii.

Myös maalausten lähtökohdat ovat muuttuneet. Jylhien pohjoisten talvimaisemien asemesta Mäkelää kiehtovat nyt arkipäivän pienet ja vaatimattomat asiat. Hän tarkkailee ympäristöään ja suodattaa kaikkea siinä näkemäänsä kankaalle. Maalauksen lähtökohta voi olla lumihankeen pudonneissa risuissa tai kahvikupin lasituksen halkeamissa.

Hänen kohdallaan abstraktisuus on suhteellinen asia.

Mäkelä piirtää paljon ja myös kirjoittaa asioita muistiin. Luonnokset eivät kuitenkaan siirry sellaisinaan maalauksiin, vaan toimivat muistipankkeina. Lopullisissa maalauksissa lähtökohdat eivät välttämättä enää näy.

"Taiteilijalla pitää olla silmissä sopivasti vikaa, että hän näkee vähän oudolla tavalla", Mäkelä nauraa. "Taiteessa on kyse näkemisestä."

Hänelle näkeminen tarkoittaa aktiivista visuaalisen ympäristön havainnointia erotuksena passiivisesta katsomisesta.

Entä pastelliset värit, jotka uusissa pystyraitaisissa Keittiö-sarjan maalauksissa (2012–2015) vaikuttavat entistäkin haaleammilta?

"Keittiö-sarja liittyy erääseen keskusteluun puhtaita ja kirkkaita värejä suosineen konkretistin Lars-Gunnar Nordströmin (1924–2014) kanssa. Hän sanoi minulle kerran, että kuule Jukka, keittiövärit ovat maalarille vaarallisia! Halusin näyttää hänelle, että kyllä niilläkin voi maalata."

 

Jukka Mäkelä: Herkkyys ja voima 11. 10. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti–pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.

Jukka Mäkelä: Keittiö-sarjasta IV, 2015, akryyli ja paperi kankaalle.
Jukka Mäkelä: Keittiö-sarjasta IV, 2015, akryyli ja paperi kankaalle.
Jukka Mäkelä: Harvest, 2009, akryyli ja paperi kankaalle.
Jukka Mäkelä: Harvest, 2009, akryyli ja paperi kankaalle.
Jukka Mäkelä: Collection, 2012, akryyli ja paperi kankaalle.
Jukka Mäkelä: Collection, 2012, akryyli ja paperi kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat