Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helvetistä taivaaseen – kymmenen nykytaiteilijaa etsii luomistyön kivuliasta nautintoa Amos Anderssonilla

Kulttuuri
 
Henry Vuorila-Stenberg: Minä olen sinun rakkautesi ruusutarha.
Henry Vuorila-Stenberg: Minä olen sinun rakkautesi ruusutarha.
Arvio: kuvataide
Pyhän Teresan hurmio 26.  10. saakka Amos Andersonin taidemuseossa (Yrjönkatu 27). Avoinna ma, to, pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17.

 

Avilan Pyhä Teresa oli 1500-luvulla elänyt mystikko, jonka kerrotaan kokeneen niin vahvoja ekstaasitiloja, että hänet nähtiin levitoivan transsin voimasta. Kaikkein kuuluisimmassa ekstaasissaan hän oli kokenut, miten enkeli oli syössyt palavan keihään hänen sisäänsä ja täyttänyt hänet Jumalan rakkaudella. Kipua ei voinut erottaa nautinnosta Teresan visioissa.

Pyhän Teresan nimeä kantava näyttely Amos Andersonin taidemuseossa tavoittelee samoja tunnetiloja.

Stiina Saaristo: The Kind Ones.
Stiina Saaristo: The Kind Ones.

Kuraattoreina toimineet Stiina Saaristo ja Sara Orava ovat koonneet joukon kaltaisiaan taiteilijoita, jotka suhtautuvat tinkimättömästi, jopa masokistisesti omaan työhönsä.

Taiteilijoiden yhteistyönä syntyneen näyttelyn punaisena lankana kulkee järjettömyyksiä hipova intohimo, pikkutarkkuus ja taiteen tekemisen kivuliaan nautinnollinen luomistuska. Lopputulos on poikkeuksellisen intensiivinen, ja hurmiotila voi tarttua katsojaankin.

Vaikka kyse ei ole kristillisestä näyttelystä, kristinuskon kuvastolla on keskeinen osa sen kuva-aiheissa. Myös näyttelyn erinomaisesti suunnitellusta rakenteesta tulee lähes Danten Jumalainen näytelmä mieleen. Alakerrasta kappelin kautta vintille ulottuva näyttely on kuin siirtymä helvetin ja kiirastulen kautta taivaaseen.

Alakerran suuressa näyttelytilassa kuljetaan kuoleman, kärsimyksen ja itsensä rankaisemisen tunnelmissa. Jukka Korkeila avaa näyttelyn komeasti tämän- ja tuonpuoleisen rajapintoja visualisoivalla installaatiollaan.

Sara Orava: Näe minut.
Sara Orava: Näe minut.

Henry Wuorila-Stenbergin maalaukset, Stiina Saariston pikkutarkat piirros- ja grafiikkateokset sekä Seppo Salmisen performanssit liikkuvat katumuksen ja kehon kuolettamisen teemoissa. Jenni Eskolan häkellyttävä teos, jossa hän on värittänyt lyijykynällä valtavan seinäpinta-alallisen paperia hopeanhohtoiseksi, on kuin taiteeksi muuttunut katumusharjoitus.

Portaikossa Juha T. Koskisen Aufheben-ääniteos johtaa limbomaisissa tunnelmissa kohti yläkertaa. Kappelissa saavutetaan jo autuaampia tunnelmia. Heli Rekula muistuttaa Amos Andersonin henkilökohtaisesta kiinnostuksesta kristillisiin mysteerinäytelmiin, ja Merja Kokkosen ja Antti Nylénin moniaistinen Nicosfääri on hypnoottinen kunnianosoitus ekstaattista taiderockia tehneelle mystikko-muusikko Nicolle.

Lopulta vintillä on jäljellä vain tyhjyys ja Sara Oravan herkän meditatiiviset maalaukset, joissa nunnan kaavun laskoksia muistuttavat muodot saavat kohtumaisia sävyjä.

Hurmoksellisen pyörityksen jälkeen ilmastointilaitteen hiljainen humina säestää liki kosmiselta tuntuvaa rauhaa.

Antti Nylén: Nicosfääri (detalji).
Antti Nylén: Nicosfääri (detalji).

Heli Rekula: Teresa I.
Heli Rekula: Teresa I.

Seppo Salminen ja Johannes S: Harjoituksia kellarissa II.
Seppo Salminen ja Johannes S: Harjoituksia kellarissa II.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat