Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Op-taide herää eloon HC Bergin värikkäässä taiteessa

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvio: näyttelyt
HC Berg: Color Spaces 2.0. ja Harri Koskinen: Monitoring 27. 9. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.
HC Berg: Color Space – Peach medium / Yellow exploding center, 2015, akryylimuovi.
HC Berg: Color Space – Peach medium / Yellow exploding center, 2015, akryylimuovi.
HC Berg: Color Space – Marin blue medium / Solar yellow exploding center, 2015, akryylimuovi.
HC Berg: Color Space – Marin blue medium / Solar yellow exploding center, 2015, akryylimuovi.
Harri Koskinen: Observing Artifacts II, 2015, käsinpuhallettu lasi, marmori.
Harri Koskinen: Observing Artifacts II, 2015, käsinpuhallettu lasi, marmori.

Puhelimeni kamera näyttää kieltäytyvän yhteistyöstä kun suuntaan sen HC Bergin   (s. 1971) uusiin reliefeihin. Sama tapahtuu omille silmilleni. Teosten kirkasväriset raidat ja maalitauluaiheet ovat sillä tavalla tarkasti epätarkkoja, että katse jää ilman kiintopistettä. Kokemus ei kuitenkaan ole epämiellyttävä.

Bergin taide edustaa päivitettyä versiota op-taiteesta, joka kukoisti 1960-luvulla pop-taiteen ei-esittävänä serkkuna. Havaintopsykologian lainalaisuuksiin perustuva taidesuunta joutui kuitenkin väistymään käsitetaiteen ja minimalismin tieltä.

Viime vuosina op-taide näyttää heränneen eloon entistä rikkaampana ja runsaampana. Myös Bergin teokset ovat esimerkkejä sen uudesta elämästä.

Bergin teosten muotokieli tuo mieleen brittiläisen op-klassikon Peter Sedgleyn maalaukset, mutta niiden sisältö on toinen. Sedgley etsii kovia tehoja ja liikkeen dynamiikkaa, kun Berg keskittyy väriin ja valoon.

Hänen teostensa pulssi on rauhallinen ja värit avoimesti kauniita. Ne vievät ajatukset pikemminkin tropiikin rannoille kuin Sedgleyn kotikaupungin Berliinin kaduille.

Berg valmistaa teoksensa värillisistä muoveista ja sulkee ne mattalasisiin laatikoihin. Synteettisistä materiaaleistaan huolimatta ne ovat lämpimiä ja helposti avautuvia.

Nykymuotoilun kärkinimiin kuuluva Harri Koskinen (s. 1970) luottaa myös materiaalin voimaan. Hän on työskennellyt sekä Muranossa että Iittalassa ja esittää valikoiman lähes minimalistisia lasiveistoksia.

Katseen tarkentamisen näkökulmasta Koskisen teokset ovat mannaa. Venetsialaisen lasin taidokkaat filigraanit ja värin lähes aavistuksenohuet kuullot rinnastuvat Iittalassa syntyneisiin metafyysisiin pulloasetelmiin, joissa on Giorgio Morandin maalauksista tuttua hiljaisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat