Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikään ei ole itsestään selvää

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Arvio: näyttely
Rauha Mäkilä: Harmony 27. 9. saakka Helsinki Contemporaryssa (Bulevardi 10). Ti–pe 11–17, to 11–18, la–su 12–16.

Värit ovat valoa, joka kulkee huimalla nopeudella. Ensimmäinen asia, jonka näen astuessani Rauha Mäkilän (s. 1980) näyttelyyn, ovat hänen maalaustensa poikkeuksellisen kirkkaat ja voimakkaat värit, joita gallerian lattiaa myöten häikäisevä valkoisuus korostaa. Vie hetken, ennen kuin näen itse maalaukset valon ja valkoisuuden takaa.

Mäkilä on monella tavoin tyypillinen sukupolvensa maalari. Hänen teoksensa perustuvat lehdistä ja muista medioista poimittuihin valokuviin. Hän suosii populaarikulttuuria, muoti- ja mainoskuvia, jotka hän rajaa tiiviisti ja iskevästi. Näyttelyn ripustus voisi toimia trendikkään aikakauslehden aukeamana.

Rennonkarhea maalinkäsittely muuttaa valokuvat maalauksiksi. Selkeisiin ja voimakkaisiin väripintoihin yhdistettynä se myös korostaa kaksiulotteisuutta kytkien teokset pop-taiteeseen.

Kiehtovinta Mäkilän taiteessa on suorituksen välittömyys ja siitä seuraava leijuva keveys – "ihana kupla, minkä musiikki luo mieleeni", kuten hän tiedotteessaan sanoo.

Kaikki maalauksissa näkyvä ei kuitenkaan ole kuplivaa optimismia. Mäkilän sivellin löytää valokuvista myös rujoja ja groteskeja puolia, mikä tuo teokset lähemmäksi sitä mitä ympärillämme juuri nyt tapahtuu. Toisin kuin muodin maailmassa, mikään ei ole itsestään selvää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat