Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taide puolustaa ihmisyyttä – Petri Hytönen teki parhaan näyttelynsä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Petri Hytönen: Last Survivors, 2015, vesiväri kankaalle.
Petri Hytönen: Last Survivors, 2015, vesiväri kankaalle.
Arvio: kuvataide
Petri Hytönen: Jotakin meistä ihmisistä 11. 10. saakka Galleria Heinossa (Uudenmaankatu 16–20. Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Petri Hytönen (s. 1963) on vulkaanisen tuottelias taiteilija, joka kaikkea kohtuutta vastaan esittää tässäkin näyttelyssä 48 uutta maalausta. Määrä ei haittaa, koska Hytönen tekee työnsä hyvin. Tämä saattaa olla hänen paras näyttelynsä koskaan.

Hytönen on omaperäinen taiteilija. Hänen pääasiallinen välineensä on vesiväri, mutta hänen maalauspohjanaan on kangas paperin asemesta. Hän hallitsee vaalean utuiset sävyt, kylmät ja lämpimät, mutta saa vesiväristä irti myös yllättävän vahvoja tehoja.

Koska kankaaseen imeytyvä maali ei salli tarkkoja yksityiskohtia, hän maalaa ne paperinpaloille, jotka hän liimaa kankaan pintaan.

Hytösen leijuva, näkökulman vaihdoksilla ja kuvan sisäisillä mittakaavan vaihteluilla leikittelevä kuvakieli on paljossa velkaa 1980-luvun uusekspressionismille ja etenkin sen klassistisia viittauksia viljelleelle italialaisversiolle. Hänen käsialansa on samanaikaisesti herkkä ja kömpelö tavalla josta vaikea olla pitämättä.

Maalausten aiheena on elämä ihmeineen, iloineen ja murheineen. Vaikka Hytönen paikoin näyttää maalaavan mitä mieleen juolahtaa, jollakin selittämättömällä tavalla hän saa näyttelynsä tuntumaan todelta ja ajassa kiinni olevalta.

Vanhan sanonnan mukaan hyvä taide on aina poliittista. Niin on myös Hytösen taide, sillä se puolustaa sitä mikä tekee meistä ihmisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat