Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antero Kahila osaa barokkitaiteen temput

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Antero Kahilan teos sarjasta Very little. . . Almost Nothing.
Antero Kahilan teos sarjasta Very little. . . Almost Nothing.
Arvio: kuvataide
Antero Kahila: Very Little. . . Almost Nothing 27. 9. saakka Galleria Amassa (Rikhardinkatu 1).

Antero Kahila (s. 1954) herätti muutama vuosi sitten huomiota maalaamalla yksityiskohtaisen toisinnon eräästä toisessa maailmansodassa tuhoutuneesta Caravaggion teoksesta. Hanke jätti näkyvät jäljet hänen omaan taiteeseensa, joka perustuu suurelta osin barokkimaalareiden dramaattiselle tavalle käyttää valoa ja tilaa.

Barokkitaide rakastaa illuusioita. Yksi sen tehokeinoista on maalauksen rakentaminen siten, että kuva-aihe näyttää astuvan ulos kuvapinnasta, samaan tilaan kuin katsoja. Kahila osaa näyttävän tempun ja käyttää sitä taitavasti. Käsityötaito on muutenkin asia, jota hänen teostensa ääressä ei voi olla huomaamatta.

Puitteet ovat siis kunnossa, mutta mihin Kahila niitä käyttää? Selvästi häntä askarruttaa ihmisen suhde maailmaan ja rajan hahmottaminen näiden välillä. Etenkin tummasävyisiin henkilökuviin sisältyy elementtejä, jotka viittaavat yksinäisyyden, ulkopuolisuuden ja vierauden kokemuksiin.

Kahilan henkilökuvat ovat minun makuuni liian kirjallisia. Hän puhuu samasta asiasta suoremmin teoksissa, joiden kuva-aiheet ovat yksinkertaisia ja arkipäiväisen mitättömiä kuten seinälle ripustettu pyyhe.

Todellinen voimannäyttö ja näyttelyn pääteos on suuri mustapohjainen maalaus. Siinä rypistyneen kasan läpikuultavaa muovia voi nähdä jäävuorena, jollainen pystyisi upottamaan laivan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat