Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivinen kaupunki on yksinäiselle kova

Hannes Heikuran valokuvatrilogian päätösosan aiheeksi nousee toivo

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Hannes Heikura: 26. 4. 2014 6:22.
Hannes Heikura: 26. 4. 2014 6:22.
Arvio: kuvataide/kirja
Hannes Heikura: End of the Road 8. 11. saakka Virka-galleriassa (Helsingin kaupungintalo, Sofiankatu 1). Ma–pe 9–19, la–su 10–16.
Hannes Heikura: End of the Road – Matkan loppu. Like Kustannus 2015.

 

Hannes Heikura (1958–2015) oli Suomen palkituimpia lehtivalokuvaajia kun hän viitisen vuotta sitten jätti päivätyönsä Helsingin Sanomissa ja ryhtyi vapaaksi taiteilijaksi. Syntyi mittava valokuvatrilogia, jonka päättää kuvasarja End of the Road – Matkan loppu. Sarja on konkreettisesti nimensä mukainen, sillä taiteilija kuoli pian sen valmistumisen jälkeen.

Trilogian ensimmäinen osa, Dark Zone – Hämärä vyöhyke, valmistui 2011 ja toinen, We Walk Alone – Kuljemme yksin, 2013. Yhteenlaskettuna kokonaisuus käsittää pitkälle toistasataa suurikokoista valokuvateosta.

End of the Road

Hannes Heikura

Virka-galleria

kuvataide, valokuvia

Helsinkiä ei ole koskaan kuvattu niin kuin Heikura sen teki. Hän liikkui suhteellisen rajatulla alueella, lähinnä Kampin kauppakeskuksen ympäristössä. Hän suosi vuorokauden myöhäisiä ja varhaisia hetkiä, jolloin aurinko pyyhkii kulkijoista tyhjiä katuja. Trilogian kahden ensimmäisen osan kuvissa terävät valokiilat leikkaavat syvänmustia varjoja kuin veitset.

Pääosassa ei kuitenkaan ole Helsinki, joka kuvissa näyttäytyy anonyymina kivikulissina, vaan sen armoille joutuneet ihmiset. Heikura vie katsojansa yksinäisyyden ja syrjäytymisen ytimeen tavalla, joka viiltää syvältä. Yksinäiselle kaupunki on kova.

Matkan loppu -sarja eroaa trilogian muista osista siinä, että sen kuvat ovat värillisiä. Myöhäisen illan ja varhaisen aamun välissä kuvatut näkymät sitoo yhteen oranssinpunainen valo, jonka Heikura löysi myös katulampuista.

Valo ei enää ole terävä. Se ei leikkaa eikä viillä, vaan hehkuu kuin hiillos ja liekehtii kuin kokko. Välillä se näyttää palavan niin kuin se voisi polttaa kaiken mihin se koskee, rakennukset ja ihmiset.

Samalla valo myös pehmentää kuvat. Jos trilogian kahden ensimmäisten osan mustavalkoinen kovuus vertautuu Danten Helvettiin, Matkan loppu on kiirastuli, jossa mustan punaiseksi värjäävät liekit tuovat mukanaan orastavaa toivoa. Muutamassa sarjan kuvassa näkyy kuinka aurinko nousee ja uusi päivä ottaa ensimmäisiä askeleitaan.

Aamun valo lienee ollut myös Heikuran mielessä kun hän kirjassaan sanoo: "Ei kaikki ole pelkkää synkkyyttä. Toivo on se mitä minä etsin."

Heikuran kolmiosaisella valokuvaeepoksella ei ole vertauskohtaa Suomen kuvataiteessa, mutta maailmalta sukulaisia löytyy.

Ensimmäisenä mieleeni tulee hänen ihailemansa Andrei Tarkovski ja etenkin elokuvan Andrei Rublev loistelias loppu. Ajattelen myös Edvard Munchin maalausta Huuto. Siinä valo, ihminen ja maisema sulautuvat yhteen yhtä unohtumattomalla tavalla kuin valo, ihminen, kaupunki sulautuvat yhteen Heikuran viimeisiksi jääneissä teoksissa.

Hannes Heikura: 09.07. 2013 02:40.
Hannes Heikura: 09.07. 2013 02:40.
Hannes Heikura 12. 12. 2013 16:24.
Hannes Heikura 12. 12. 2013 16:24.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat