Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskalaistaiteilija luo sirpalekuvia näkyvästä maailmasta

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Per Kirkeby: Nimetön, 1987, liitu kovalevylle.
Per Kirkeby: Nimetön, 1987, liitu kovalevylle.
Arvio: kuvataide
Per Kirkebyn maalauksia ja veistoksia 25. 10. saakka Galerie Forsblomissa (Lönnrotinkatu 5). Ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Tanskalainen Per Kirkeby (s. 1938) on 1960-luvulta lähtien työstänyt laajaa mustien liitutauluteosten sarjaa. Neliönmuotoiset teokset ovat puoliksi maalauksia, puoliksi piirustuksia, ja siksi oivallisia esimerkkejä Kirkebyn taiteen keskeisistä piirteistä: työprosessin korostumisesta "valmiiden" teosten kustannuksella ja työskentelystä vakiintuneiden käsitteiden välissä ja ulkopuolella.

Siksi teokset ovat myös vaikeasti luokiteltavia. Kirkebyn lähtökohdat ovat yleensä näkyvässä maailmassa, mutta hän piilottaa ne viitteellisten siveltimenvetojen ja liituviivojen risukkoon. Näkyvän maailman sirpaleita erottuu viivojen väleistä, mutta tuloksena on jotakin, joka ei ole esittävää eikä oikein abstraktiakaan.

Tummien ja monoliittisten pronssiveistosten synnyttämät mielikuvat puolestaan vaihtelevat riippuen siitä, miltä puolelta niitä katsotaan.

Kirkeby on pohjoismaiden merkittävimpiä taiteilijoita, mutta myös geologi, kirjailija ja paljon muuta. Suomalaiset tuntevat hänet useiden näyttelyiden ohella vuoden 1993 Ars Fennica -voittajana.

Etenkin Kirkebyn toinen ura geologina näyttää leimaavan hänen taidettaan. Se on aina monikerroksista ja usein ristiriitaista. Se on tulkinnoille avointa ja karhean runollista. Se jatkaa myös Asger Jornin aloittamaa tanskalaisen avantgarden perinnettä, jolle on ominaista vallitsevien normien kyseenalaistaminen kaikin taiteilijan käytössä olevin keinoin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat