Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Mykistävän intensiivinen vyörytys": Anselm Kieferin näyttely Mäntässä on vuoden taidetapaus

Nykytaiteen supertähden Anselm Kieferin massiiviset teokset sopivat loistavasti Mäntän Gösta-museon korkeisiin tiloihin

Kulttuuri
 
Stiftung für Kunst und Kultur
Alussa (2008) vie katsojan maailmankaikkeuden luomishetkeen. Maan ja taivaan yhdistävät tikapuut ovat Anselm Kieferin teoksissa toistuva symboli.
Alussa (2008) vie katsojan maailmankaikkeuden luomishetkeen. Maan ja taivaan yhdistävät tikapuut ovat Anselm Kieferin teoksissa toistuva symboli. Kuva: Stiftung für Kunst und Kultur
Arvio: kuvataide
Anselm Kiefer: Teoksia Grothe-kokoelmasta 24.4. saakka Serlachius-museo Göstassa (Joenniementie 47, Mänttä). Avoinna ti–su 11–18.

 

Juuri kun saksalaistaiteilija Anselm Kieferin näyttely piti avata Mäntän Serlachius-museo Göstassa, Valio-myrsky pimensi puoli Suomea, eikä vieraita voitu päästää näyttelytilaan.

Avajaiset piti keskeyttää ennen kuin ne olivat ehtineet kunnolla edes alkaa.

Anselm Kiefer

Serlachius-museo

kuvataide, sekatekniikkaa

Kuka?

Saksan ja maailman historian kuvaaja

Anselm Kiefer

 Kuvataiteilija Anselm Kiefer syntyi 1945 Donaueschingenissä Etelä-Saksassa juuri ennen toisen maailmansodan loppua.

 Opiskeli Düsseldorfissa 1970-luvulla Joseph Beuysin johdolla.

 Löi itsensä kansainvälisesti läpi 1980-luvun alussa skandaalinkäryisillä teoksilla, joissa hän repi auki Saksan historian kipukohtia.

 Pitänyt näyttelyitä maailman merkittävimmissä museoissa, mm. Berliinin Neue Nationalgaleriessa 1991, New Yorkin Metropolitan Museumissa 1998, Bilbaon Guggenheimissa 2011 ja Lontoon Royal Academyssa 2014.

 Työskenteli vuoteen 2007 Barjacissa, Etelä-Ranskassa, kunnes muutti Pariisiin laitamille uuteen studioon, jonka laajuus on 36 000 neliömetriä.

Luonnonvoimien kosmisessa väliintulossa oli – harmillisuudestaan huolimatta – jotain erinomaisesti tilanteeseen sopivaa.

Nykytaiteen supertähtiin kuuluvan Kieferin (s. 1945) teoksissa on nimittäin samaa kolossaalista mittakaavaa ja hallitsematonta alkuvoimaa kuin myrskyssä, joka osoittaa ihmisen pienuuden.

Kieferin kaltaisen taiteilijan nappaaminen on mille tahansa museolle saavutus, eikä Serlachius-museon voimannäytettä voi kuin ihmetellä.

Puhutaan vuoden, tai ehkä jopa tämä vuosikymmenen, merkittävimpiin kuuluvasta taidetapauksesta. Viimeistään nyt Gösta vakiinnuttaa paikkansa Suomen taidemuseoiden raskaassa sarjassa.

Kyseessä on ensimmäinen Kieferin teoksia esittelevä yksityisnäyttely Suomessa. Ja millainen debyytti!

Saksalaiskeräilijä Hans Grothen kokoelmista koottu lähes kolmenkymmenen avainteoksen joukko on mykistävän intensiivinen vyörytys, jonka edessä huomaan sanojen juuttuvan kurkkuun. En haltioitumiseltani tiedä edes, mistä aloittaa.

Kiefer tekee suurta taidetta ilmauksen kaikissa merkityksissä.

Jättimäisissä teoksissa maailmanhistoria asettuu pieneksi osaksi mystistä, liki raamatulliset mittasuhteet saavaa syntymisen ja tuhoutumisen kosmologiaa.

Ihmisen paikka maailmankaikkeudessa hahmottuu niin rikkaasti, että teosten mittasuhteet tuntuvat ylittävän käsityskyvyn.

1900-luvun merkittävimpiin taiteilijoihin kuuluvan opettajansa Joseph Beuysin tapaan Kiefer on mieltynyt symbolisesti latautuneisiin materiaaleihin, kuten lyijyyn, tuhkaan, hiekkaan ja heinään.

Alkemistin tavoin hän saa maalaustensa pinnat näyttämään hiiltyneeltä puulta, ruosteelta ja sotatantereelle sataneelta lumelta. Teokset ovat mestarinäytteitä materiaalin, sisällöllisten kerrostumien ja lukemattomien viittausten täydellisestä yhteensulautumisesta.

Historian ohella ne ammentavat valtavasta määrästä kirjallisuutta, filosofiaa, politiikkaa ja mystiikkaa. Visuaalinen ja sisällöllinen raskaus luo niihin oman, ainutlaatuisen painovoimakenttänsä, jonka päällekäyvyys rutistaa katsojasta ilmat pihalle.

Niin sisällöltään kuin fyysiseltä kooltaan valtavat teokset pääsevät oikeuksiinsa Göstan korkeissa tiloissa. Pääsalin korkea tila on kuin luotu Kieferin kokoluokan teoksille.

Baabelin tornia käsittelevä teos Hedelmällinen puolikuu (2010) on kokoelman omistajan Hans Grothen mielestä Mäntässä paremmin esillä kuin missään muualla.

Väite on helppo uskoa. Näyttely on yksi vaikuttavimmista, joita olen koskaan nähnyt.

Kieferin taide tuntuu pitävän sisällään koko maailman ja vielä jotain enemmän.

Sampo Linkoneva
Anselm Kieferin massiiviset maalaukset pääsevät oikeuksiinsa Göstan suuressa salissa. Kuvassa vasemmalla loputonta merisotaa kuvaava Niin kauan kuin yötä riittää (2002) ja oikealla holokaustiin viittava Jaakobin taivaallinen veri (2002).
Anselm Kieferin massiiviset maalaukset pääsevät oikeuksiinsa Göstan suuressa salissa. Kuvassa vasemmalla loputonta merisotaa kuvaava Niin kauan kuin yötä riittää (2002) ja oikealla holokaustiin viittava Jaakobin taivaallinen veri (2002).
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat