Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiasman uusimmassa näyttelyssä murskataan tasa-arvo

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Fernando Sánchez Castillo
Cristina Lucasin videoteos herättää henkiin Eugène Delacroixin maalauksen Vapaus johdattaa kansaa.
Cristina Lucasin videoteos herättää henkiin Eugène Delacroixin maalauksen Vapaus johdattaa kansaa. Kuva: Fernando Sánchez Castillo
Arvio: kuvataide
Eri mieltä – Nykytaiteen toisinajattelijoita 20. 3. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.

"Vihaan Karl Marxia!" berliiniläisnainen huutaa kädet nyrkissä ja potkaisee Marxin patsasta punaisella korkokengällään.

Itävaltalaisen Rainer Ganahlin (s. 1961) videoteoksessa eletään vuotta 2045. Kiinan talous ja kulttuuri ovat vyöryneet yli Euroopan. Nainen kaipaa aikoja jolloin Berliinissä puhuttiin saksaa, juhlittiin ja ajeltiin Mersuilla ja Volkkareilla.

Ganahlin teos on yksi niitä, jotka tuovat Kiasman laajaan yhteiskunnallisen taiteen näyttelyyn hyppysellisen huumoria.

Eri mieltä - Nykytaiteen toisinajattelijoita

Kiasma

kuvataide, sekatekniikkaa

Suurin osa teoksista on totisia. Eri mieltä oleminen on surua ja ärtymystä ja halua näyttää maailman epäkohtia.

Se on myös vihaa, joka kohdistuu ihmisten laiskuuteen ja voimattomuuteen niiden korjaamiseksi. Taide ei voi parantaa maailmaa, mutta se voi pysäyttää ajattelemaan.

Moni näyttelyn teoksista suorastaan naulaa jalat lattiaan, esimerkkinä ranskalaisen Kader Attian (s. 1970) viisi puuveistosta, jotka esittävät kasvoihin vakavasti haavoittuneita afrikkalaisia sotilaita. Sota on tuskaa, sota on rumaa.

Näyttelyn taustalla on ranskalaisen filosofin Jacques Rancièren ajatus, jonka mukaan politiikan perusolemus on erimielisyys. Se on myös demokratian edellytys.

Näyttelyn 20 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää ovat kuitenkin saman mieltä. He suhtautuvat kriittisesti länsimaisen yhteiskunnan vallitseviin arvoihin. He osoittavat kipupisteitä – tai sanoutuvat irti koko roskasta kuten saksalainen Jonathan Meese (s. 1970) anarkistisessa, kulttuurin kaatopaikan kaltaisessa installaatiossaan.

Näyttelyn kansainvälisyydestä huolimatta valtaosa teoksista on tiukasti kiinni meille suomalaisillekin tutussa todellisuudessa, mutta esitetyt näkökulmat ovat henkilökohtaisia ja vertauskuvallisia ja siksi myös puhuttelevia.

Ajankohtainen ja kauttaaltaan kiinnostava näyttely huipentuu espanjalaisen Cristina Lucasin (s. 1973) videoteokseen Loppuunviety vapaus (2009). Teos herättää henkiin Delacroixin tunnetun maalauksen Vapaus johdattaa kansaa (1830) ja näyttää samalla, mitä maalauksen esittämän tilanteen jälkeen tapahtuu.

Maailma on paha paikka. Jos emme tee mitään, vapaus, veljeys ja tasa-arvo murskataan yhä uudelleen, tänään, huomenna, joka päivä.

Pirje Mykkänen Kansallisgalleria
Jonathan Meesen jättimäinen teos muistuttaa kulttuurin kaatopaikkaa.
Jonathan Meesen jättimäinen teos muistuttaa kulttuurin kaatopaikkaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat