Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heli Hiltusen teokset käsittelevät näkemisen olemusta

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Heli Hiltunen: Se minne aioit ei ole enää sama, 2015.
Heli Hiltunen: Se minne aioit ei ole enää sama, 2015.
Arvio: kuvataide
Perille olis päästävä ennen pimeää. Heli Hiltunen 25. 10. saakka Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43). Ti–pe 11–17, la–su 12–16.

Valokuva näyttää maalaukselta ja maalaus valokuvalta. Heli Hiltusen (s. 1960) näyttelyssä ei koskaan voi olla varma siitä mitä edessään näkee. Hän käyttää taitavasti hyväkseen kaikkea mitä maailma hänelle tarjoaa ja yhdistelee luontevasti materiaaleja, tekniikoita ja esittämisen tapoja.

Jos Hiltusen moneen haarautuvan taiteen kiteyttäisi yhteen sanaan, sana olisi näkeminen. Hänen teoksissaan toistuu erilaisia esittämiseen ja katsomiseen liittyviä aiheita. Ne haastavat pohtimaan kuvan olemusta ja sitä, miksi näemme niin kuin me näemme. Ne ovat valloittavan kauniita, mutta jokaisessa on esteitä, jotka rikkovat illuusion ja häiritsevät katsomista.

Hiltunen tietää, että näkeminen on puhdasta vain teoriassa. Hän tietää, miten mieli täydentää kuvan sekoittamalla siihen muistoja, unelmia ja kertomuksia, jotka lisäksi ovat sitä runsaampia, mitä epätarkempi kuva on. Hiltusen teokset ovat harkitusti epätarkkoja. Jokainen kokee ne omalla tavallaan.

Olen aina pitänyt Hiltusen taiteesta, eikä tämä näyttely ole poikkeus. Minua kiehtoo ajatusten ja assosiaatioiden runsaus, jonka hänen teoksensa (ja niiden runolliset nimet) laukaisevat. Ne eivät tuo mieleen yhdentekeviä asioita, eivät myöskään yksinomaan subjektiivisia. Viime kädessä ne ovat kuvia siitä, miten me maailman monimuotoisuuden keskellä suunnistamme.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat