Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen dandymaalari Nils Dardel on kuin Dali, Warhol ja Bowie samassa persoonassa

Nils Dardel on ruotsalaisten rakastama maalari. Vuonna 1918 maalatusta Kuoleva Dandy -teoksesta tuli 1980-luvulla aids-kauden ikoni. Dardelin teoksia esitellään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa, Turussa.

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Nils Dardelin maalaus Kuoleva Dandy (1918) oli 1980-luvulla tunnettu homoikoni ja Ruotsin kallein maalaus, josta maksettiin tuolloin sensaatiomaiset 13 miljoona kruunua.
Nils Dardelin maalaus Kuoleva Dandy (1918) oli 1980-luvulla tunnettu homoikoni ja Ruotsin kallein maalaus, josta maksettiin tuolloin sensaatiomaiset 13 miljoona kruunua.
Arvio: kuvataide
Nils Dardel ja moderni aika 17. 1. saakka Turun taidemuseossa (Aurakatu 26, Turku). Ti–pe 11–19, la–su 11–17.

Ruotsalaisen Nils Dardelin maalaus Kuoleva Dandy (1918) on taiteen historian erikoisimpia omakuvia. Siinä nuori taiteilija on kuvannut itsensä kalkinkalpeana vainajana, parhaiden ystäviensä tai rakastajiensa ympäröimänä. Käden vieressä oleva peili on viittaus runoilija Charles Baudelaireen, jonka mukaan dandyn tuli sekä elää että nukkua peilin edessä.

Suurikokoinen maalaus on kunniapaikalla Turun taidemuseon suuressa Dardel-näyttelyssä, eikä aiheetta. Sen lisäksi, että se on ruotsalaisten rakastaman taiteilijan parhaita maalauksia, se nousi 1980-luvulla odottamattomaan maineeseen. Siitä tuli lyhyessä ajassa sekä siihen saakka kallein moderni ruotsalaismaalaus että aids-aikakauden ikoni.

Dardelin aihe oli ihminen. Hän kuvasi usein itseään, usein jonkin satumaisen tai täysin makaaberin fantasiakohtauksen osana. Mutta hän oli myös seurapiirien suosima muotokuvamaalari, joka osasi parannella malliensa piirteitä. Asiakkaat kutsuivatkin hänen ateljeetaan "Dardelin kauneussalongiksi".

Vanhaan aatelisperheeseen syntynyt Nils von Dardel (1888–1943) muutti Pariisiin 1910, heti taideopintojensa jälkeen, ja kehittyi nopeasti taiteilijana. Varhaisteoksissa erottuu muun muassa Raoul Dufylta ja Marc Chagallilta saatuja vaikutteita, mutta pian niihin sekoittui aineksia naivismista, surrealismista ja muista tuon dynaamisen vuosikymmenen ismeistä.

1920-luvulle tultaessa Dardelin tuotanto pakenee kaikkea luokittelua. Vaikka hän vaihtaa tyylejä ja tekotapoja kuin lennosta, hänen teoksensa pysyvät taidokkaina ja tunnistettavina.

Aiheet ulottuvat kepeistä viidakkokuvitelmista mustiin intohimodraamoihin. Dardel on välillä elegantti miniatyyrimaalari, välillä brutaali ekspressionisti. Hän horjuu teoksissaan jatkuvasti unen, toden ja painajaisten välillä ja tekee tämän tavalla, joka vihjaa hänen käyttäneen alkoholin ohella muitakin päihteitä.

Dardel oli selvästi lahjakas ja intensiivinen maalari, joka hallitsi viivat ja värit. Yhtä selvää on, että samalla kun hänen itsetuhoinen elämäntapansa muovasi hänestä myytin, se myös haittasi hänen työskentelyään. Hänen muutenkin heikko terveytensä petti hänet lopullisesti hänen ollessaan vasta 55-vuotias.

Ihmisenä Dardel oli tyylipuhdas dandy, yläluokkainen, egosentrinen ja skeptinen. Hän oli pitkä ja komea ja veti puoleensa niin miehiä kuin naisia, joita molempia kuului hänen vaihtuviin parisuhteisiinsa. Hän otti etäisyyttä taustaansa karsimalla nimestään viittaukset luokkaan tai sukupuoleen. Hän halusi olla pelkkä Dardel.

Pariisin avantgardepiireissä yläluokkainen kosmopoliitti biseksuaali tuskin oli outo lintu. Hänen hahmonsa voi kuitenkin olla ymmärrettävämpi, jos kuvittelemme sen lähemmäksi omaa aikaamme. Jos yhdistäisimme Salvador Dalin, Andy Warholin ja David Bowien, saisimme kenties aikaan jotain Nils Dardelin kaltaista.

Turun taidemuseon omistama Paranooikko (1925) on ainoa Dardelin maalaus Suomessa.
Turun taidemuseon omistama Paranooikko (1925) on ainoa Dardelin maalaus Suomessa.
Nils Dardelin maalaus Unia ja fantasioita II on vuodelta 1922.
Nils Dardelin maalaus Unia ja fantasioita II on vuodelta 1922.
Nils Dardel Tokiossa 1917.
Nils Dardel Tokiossa 1917.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat