Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sigurd Frosteruksella oli hyvä silmä

Kansainvälisesti suuntautunut modernisti oli aikalaistensa arvostama taiteen keräilijä

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Amos Andersonin taidemuseo – Sigurd Frosteruksen kokoelma
Paul Signac: Seine, Grenelle, 1899, öljy kankaalle.
Paul Signac: Seine, Grenelle, 1899, öljy kankaalle. Kuva: Amos Andersonin taidemuseo – Sigurd Frosteruksen kokoelma
Arvio: kuvataide
Taide elämänasenteena – Sigurd Frosteruksen kokoelma Amos Andersonin taidemuseossa (Yrjönkatu 27). Ma, to, pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17.

Sigurd Frosterus (1876–1956), arkkitehti, esseisti, kriitikko ja taiteen teoreetikko, oli yksi monipuolisimpia vaikuttajia 1900-luvun alun Suomen kulttuurielämässä.

Frosteruksen pääteoksen tietää jokainen helsinkiläinen, vaikka ei muistaisikaan sen tekijää. Helsingin keskustaa hallitseva Stockmannin tavaratalo (1930) on yksi onnistuneimpia liikerakennuksia pohjoismaissa.

Monumentaalisen tavaratalon lisäksi Frosterus suunnitteli Helsinkiin monta muuta liike- ja asuinrakennusta. Yksi niistä on hänen yhdessä Gustaf Strengellin kanssa toteuttamansa Tamminiemi (1904), joka nykyisin on presidentti Urho Kekkosen kotimuseo.

Frosterus oli kansainvälisesti suuntautunut modernisti ja monipuolisesti sivistynyt. Hänen taidetta ja arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoituksiaan luettiin kaikissa pohjoismaissa. Suomessa hän tuntuu jääneen turhan vähälle huomiolle, asianharrastajien aarteeksi. Puutetta paikkaavat nyt hänen taidekokoelmansa esittely ja siihen liittyvä kirja.

Arkkitehti, esseisti ja kriitikko Sigurd Frosterus Weimarissa 1904.
Arkkitehti, esseisti ja kriitikko Sigurd Frosterus Weimarissa 1904.

Muun aktiivisuutensa ohella Frosterus oli aikalaistensa arvostama taiteen keräilijä, jonka kokoelma muodostaa Amos Andersonin taidemuseon perusripustuksen rungon. Kun kokoelma on nyt esillä koko laajuudessaan, on helppo ymmärtää, miksi Frosteruksen kotiin etsiytyi taiteenharrastajia myös Suomen ulkopuolelta. Taiteen suhteen hänellä oli hyvä silmä.

Kokoelma keskittyy uusimpressionistiseen värimaalaukseen, jota Frosterus käsitteli myös taidehistorian väitöskirjassaan Färgproblemet i måleriet (1920).

Toimiessaan kriitikkona 1900-luvun alkupuolella Frosterus oli suomalaista värimaalausta edustaneen Septem-ryhmän tulkki ja tärkein tukija. Hänen suosikkejaan olivat Magnus Enckell ja Alfred William Finch, joiden ensiluokkaiset teokset kannattelevat myös hänen kokoelmaansa.

Ensimmäisen maailmansodan aikoihin Frosteruksen kiinnostus laajeni Marraskuun ryhmän juurevan ekspressionismin suuntaan ja esimerkiksi Tyko Sallisen maalauksiin.

Sekä Frosteruksen omat että belgialaissyntyisen Finchin yhteydet toivat hänen ulottuvilleen myös kansainvälistä uusimpressionismia. Sigrid Schaumanin ja Verner Thomén teosten rinnalle on ripustettu muun muassa Pierre Bonnardin ja Henri Edmond-Crossin maalauksia.

Kansainvälisen kokoelman helmi on kuitenkin Paul Signacin pointillistinen Seine, Grenelle (1899), yksi parhaita Signacin teoksia, joita eteeni on koskaan osunut.

Louis Held – Elisabeth Weckmanin yksityisarkisto
Magnus Enckell: Poikia rannalla, 1910, öljy kankaalle.
Magnus Enckell: Poikia rannalla, 1910, öljy kankaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat