Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako nainen olla hirviö?

Zodiakin kevät käynnistyy hirviöillä ja kilteillä koheltajilla

Kulttuuri
 
Marko Mäkinen
Stiina Saariston groteskit naiskuvat ovat Soile Voiman, Niina Hosiasluoman ja Jonna Eiskosen esikuvina.
Stiina Saariston groteskit naiskuvat ovat Soile Voiman, Niina Hosiasluoman ja Jonna Eiskosen esikuvina. Kuva: Marko Mäkinen
Arvio: tanssi
Kleine Monster. Konsepti, koreografia, ohjaus Jenni Kivelä, dramaturgia Eira Virekoski, tekstit työryhmä, äänisuunnittelu Johanna Storm, valosuunnittelu Pekka Pitkänen, pukusuunnittelu Karoliina Koiso-Kanttila. Esiintyjät Jonna Eiskonen, Niina Hosiasluoma, Kristiina Viiala, Soile Voima.

Zodiakin kevätkausi pyörähtää käyntiin esityksellä, jossa härnätään esiin naisen rumaa puolta.

Jenni Kivelän uusin koreografia Kleine Monster kurottelee kiinnostavasti, muttei täysin ongelmattomasti teatterin, tanssin ja kuvataiteen avulla kohti naisen hirviömäisyyttä.

Esityksen johtolankana toimii kosketus omaan sisimpään, siihen, minkä ei pitänyt tulla ilmi, mikä on vierasta ja kauhistuttavaa.

Kleine Monster

Esittäjä: Jonna Eiskonen, Niina Hosiasluoma, Kristiina Viiala, Soile Voima

Musiikki: Johanna Storm

Koreografia: Jenni kivelä

Rooleissa: Jonna Eiskonen, Niina Hosiasluoma, Kristiina Viiala, Soile Voima

Paikka: Zodiak

Ihan aluksi pehmoleluröykkiöistä alkaa kuoriutua persoonallisia naisia. Viimeisenä muttei vähäisimpänä pehmolelumerestä kuoriutuu näyttelijä Niina Hosiasluoma, jolle on esityksessä pedattu selvästi päärooli, eikä suotta. Hän venyttää hyvän maun rajoja, hämmentää arvaamattomuudellaan. Hän rikkoo normeja lässyttämällä piiloaggressiivisesti "pimperostaan" ja "tissuliineistaan".

Toinen erittäin kiinnostavasti läsnä oleva tanssija on Kristiina Viiala, joka luonnostelee herkin vedoin pikkuisen särähtäviä, aavistuksen hurahtaneita tyyppejä.

Soile Voima ja Jonna Eiskonen kadottavat aika ajoin kosketuksensa outoon puoleensa ja jäävät välillä kilteiksi koheltajiksi.

Kivelän vahvuus on tilan käytössä sekä kyvyssä luoda tarkkaa fyysistä kieltä vailla sen kummempia krumeluureja. Koreografinen osuus kukoistaa rivoista eleistä syntyvän epärytmisen liikesarjan myötä.

Välillä tehdään marsusta pirtelöä, fantasioidaan murhasta, hypätään sänkyyn parhaan ystävän miehen kanssa. Välillä hirviömäisyydeksi riittää vain se, että naisella on ketsuppia rinnuksilla.

Naisen groteskius tai hirviömäisyys määritellään väljästi, mikä on hyvä asia. Epämääräinen flirttailu pahuuden kanssa vaikuttaa kuitenkin paikoin vain efektiltä eikä aidolta outouden kohtaamiselta. Ajatus voisi kulkea pidemmällekin yhteiskunnan ja psyyken rakenteisiin.

Lopun sulkeuma on silti hieno. Pitkää monologia itsetuhostaan pitävän Hosiasluoman esittämä hirviö peitetään pehmoleluilla ja naiset lähtevät konttaamaan poispäin.

Ollaan oudoksi tekemisen ytimessä, hienovaraisen iljettävästi, ilman komiikan suojaa. Huimaa.

Oikaisu 24.01.2015 kello 13.38: Jonna Eiskosen nimi korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat