Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei maailma ruikuttamalla parane

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Mika Hakkarainen
Jari Pahkin-Hämäläinen esittää monisävyisesti estejuoksija Volmari Iso-Holloa, "Vommaa".
Jari Pahkin-Hämäläinen esittää monisävyisesti estejuoksija Volmari Iso-Holloa, "Vommaa". Kuva: Mika Hakkarainen
Arvio: tanssi
Vomma, esiintyjät Jari Pahkin-Hämäläinen ja Severi Haapala, teksti Juha Hurme, ohjaus Ari Numminen, dramaturgia Severi Haapala, Ari Numminen ja Jari Pahkin-Hämäläinen, koreografia Numminen ja Pahkin-Hämäläinen, valo- ja äänisuunnittelu Severi Haapala, puvut Tiina Helin. Keski-Uudenmaan Teatterin tuotantoa Keuda-talon Kerava-salissa.

Enpä etukäteen uskonut innostuvani estejuoksijasta kertovasta tanssiteatteriteoksesta. Mutta niin vain kävi Vommaa katsoessa, että jalat menivät alta ja putosin vesiesteeseen.

Keski-Uudenmaan Teatterin kompakti teos esittelee olennaisen legendaarisen Volmari Iso-Hollon elämästä ruttuotsitta, hauskasti.

Tekijöinä on varsinainen äijäkööri puvustaja Tiina Heliniä lukuun ottamatta. Käsikirjoitus perustuu itselleen ankaran Juha Hurmeen tekstiin. Ohjaus ja koreografia puolestaan suomitanssin jätkäjätkän Ari Nummisen hellänjulmaan näkemykseen.

Kaksinkertaisen olympiavoittajan, "Vomman", kuvaus ei ole kuitenkaan kliseisen äijämäinen. Päinvastoin siinä on sävyjä ja särmiä. Piiskaahan hahmo itseään ja samalla muita. "Hornaan kaikki ruikutus! On kyllä totta, että maailmassa on paljon vääryyksiä ja epäoikeudenmukaisuuksia, mutta ei se ruikuttamisesta ja nurisemisesta parane!", on Iso-Hollon omista teksteistä Juha Hurmeen poimima elämänmotto.

Ohjaaja Ari Numminen näyttää kuitenkin myös miehen toisen puolen. Jari Pahkin-Hämäläisen hellyttävästi esittämä Vomma tarttuu kirjaan ja sitä lukiessa jalka nousee sievästi ja nilkka ojentuu. Tanssiessaankin hän on höyhenenkevyt ja ketterä kuin Fred Astaire. Esitys vaatii hurjaa fyysistä kuntoa, ja kun siihen lisätään herkkyys, on Pahkin-Hämäläinen aivan huippu tähän rooliin.

Ja sitten se kaikki esityksen hauskuus. Vommassa on toinenkin esiintyjä, nimittäin "Mies". Severi Haapala tekee ihanan sohvaperunatyypin, joka kivikasvoisessa ilmeettömyydessään on paradoksaalisesti äärimmäisen ilmeikäs. Kaljasieppoa ei kuitenkaan esitetä ennakkoluuloisena, suomalaistylynä mielensäpahoittajana. Mies lähtee mukaan juttuun kuin juttuun. Tarttuu kirjaan ja opiskelee tanssiaskeleita.

Itsekuri. Maine, kunnia ja unohdus. Onneksi kaikki nämä esityksen tekijäherrat muistuttavat meitä Iso-Hollon persoonasta. Positiivisuuden terapiaa. "Syy on sinussa, ei maailmassa, joka on mahdollisuuksia täynnä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat