Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiteatteri Raatikko näyttää elämän kierron alkeet leikin muodossa

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Toukkan roolissa on Sanni Giordani.
Toukkan roolissa on Sanni Giordani.
Arvio: tanssi
Villakarvajalan ihmeellinen elämä. Käsikirjoitus Pirjo Toikka, koreografia ja ohjaus Marja Korhola, lavastus ja puvut Reija Hirvikoski, musiikki Tapani Rinne, valot Pietu Pietiäinen, animaatiot Veikko Björk, esiintyjät Niko Arola, Sanni Giordani ja Ulla Väätäinen. Tanssiteatteri Raatikko.

Alkuun täytyy myöntää, että en taida olla ihan Raatikon uutuusteoksen kohderyhmää. Pikemminkin ehkä eskari-ikäiset. Mutta myönnän sen ansiot ja ehkäpä tajuan tarkoitukset. Villakarvajalan ihmeellinen elämä on pedagoginen kertomus toukan matkasta aikuiseksi perhoseksi.

Aikuinenkin voi siinä nähdä perinteisen kasvutarinan ja elämän metaforan. Toukista lähdetään ja joskus saadaan siivetkin.

Pirjo Toikan käsikirjoitus ei räväköi eikä provosoi. Mitäpä suotta. Marja Korholan ohjauksessa tanssijat ovat erinomaisen liikunnallisia ja hauskoja hahmoja. Toukat pitkine pyrstöineen heittäytyvät melkein flamencoon palmaksineen ja laahuksen viskelyineen.

Miellytti monikin kohta, toukkazumba erityisesti, joskin aikuisen mielikuvitus herätti kaikenlaisia kaksimielisiä konnotaatioita.

Käsikirjoituksessa on jotain hellyttävän 70-lukulaista. Opetellaan monia luonnontieteellisiä termejä. Lapsille verbaliikka saattaa mennä joskus ohi, mutta jotain ehkä jää päähänkin. Oletko sinä muuten monofagi?

Villakarvajalan ihmeellinen elämä aktivoi lapsia, ja enimmäkseen tuntuukin paremmin musiikkileikkikoulun tunnilta kuin tanssiesitykseltä. Lapset eli "toukat" saavat kernaasti ja kutsutustikin kiemurrella näyttämölle ja osallistua esitykseen niin fyysisesti kuin nonsensehöpötyksin.

Rytmileikkejä vähän ekologisin vihervirein. Kyllä tällä esityksellä sijansa on.

Melkein hauskinta ensi-illassa oli juuri yleisön toukkien innokas osallistuminen ja jopa kommentoivan dialogin syntyminen kesken esityksen. Aikuisilla oli hauskaa kuulla tuoreita tulkintoja simultaanisti katsomossa. "Taas jotain keijuja", kuului kyllästyneehkö kommentti, kun toukista kuoriutui perhosia. Täytyy tällä kertaa sanoa, että lapset todella tekivät esityksen.

Veikko Björkin animaatiot täydentävät omalla viehättävällä naiiviudellaan esitystä. Musiikkivelho Tapani Rinteen musiikki oli yllätysvalinta tähän juttuun. Omaan makuuni vähän jumpsuttavaa tässä kontekstissa, mutta rytmiikka toki vie mukanaan. Mukavaa, kun rikotaan käytäntöjä eikä tehdä satubalettia peruskuvioin ja äkkimakeilevin karkkifantasioin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat