Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pimeyden groteskit karnevaalit tuli Sivuaskel-festivaalille

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Ian Douglas
Jeremy Wade on karismaattinen esiintyjä.
Jeremy Wade on karismaattinen esiintyjä. Kuva: Ian Douglas
Arvio: tanssi
Paraiso – Colecção Privada Pannuhallissa, koreografia Marlene Monteiro Freitas, muina esiintyjinä Yair Barelli, Lorenzo de Angelis, Lander Patrick ja Andreas Merk.
Death Asshole Rave Vertigo Zodiakin näyttämöllä, koreografia, konsepti ja esitys Jeremy Wade.

Zodiakin Sivuaskel-festivaalin kaksi vierailuesitystä, Marlene Monteiro Freitasin Paraiso Coleccao Privada ja Jeremy Waden Death Asshole Rave Vertigo, tuovat pelottavalla tavalla mieleen Berliinin maailmansotien väliset ekspressionistiset kabareet.

Kysymys herää: elämmekö nyt samanlaisia maailmanlopun aikoja? Niin Saksan kabareita kuin nyt nähtyjä teoksia leimaa täydellinen pessimismi.

Freitasin teos Paraiso – Colecção Privada eli Paratiisi – yksityinen kokoelma luo käänteisen kuvan perinteisestä paratiisista. Siellä eivät enkelit todellakaan soita harppua eivätkä nuoret nymfit tarjoa sankareille viiniä. Sen sijaan karismaattisen Marlene Monteiro Freitasin tulkitsema musta enkeli johtaa siellä neljän miehen robottimaista tanssikuoroa.

Surrealistisuudessaan teos on sukua Frederico Fellinin näkemykselle roomalaisesta miimiteatterista. Niin tanssillinen kuin teos onkin, juuri miimi kuvaa sen ilmaisukeinoja parhaiten. Voimakkaat kasvonilmeet, silmien muljautukset ja kasvonpiirteiden muuntelu suuhun työnnetyin esinein kuuluvat sen keskeisiin keinoihin.

Niistä piisaa iloa joksikin aikaa, mutta ei puoleksitoista tunniksi. Musiikkikooste vilisee kulttuurisia viittauksia gregoriaanisista hymneistä Händeliin ja edelleen Wagneriin. Ainoat tavat, joilla niitä kommentoidaan, ovat irvistely tai niiden päälle väärin laulaminen. En tavoittanut sinänsä vauhdikkaan esityksen jujua.

Monta pykälää syvemmälle menee sen sijaan Jeremy Waden monitaiteellinen lavashow Death Asshole Rave Vertigo. Lähes kuvottavalla tavalla kehon kuoleman ja sen eritteiden ympärillä pyörivä teos alkaa, kun pahantuulinen ruumis nousee arkustaan kertomaan holtittomia homo- ja ulostevitsejä.

Taustan videossa sekoittuvat supistuvat peräaukot sekä kuoleman symbolit, valkeuteen avautuvat ovet. Loistavana esiintyjänä Wade saa hengästyttävän materiaalinsa pysymään jäntevänä. Lukuisia tabuja polkiessaankin teos puhuttelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat