Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivuaskel-festivaaleilla tanssitaan elämän ääniraitoja

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
David Baltzer
Dancing About paljastaa esiintyjien nolot hetket.
Dancing About paljastaa esiintyjien nolot hetket. Kuva: David Baltzer
Arvio: tanssi
Hodworks: Dawn, koreografia Adrienn Hód. Gob Squad: Dancing About, konsepti Gob Squad. Sivuaskel-festivaalin ohjelmistoa Zodiakissa.

Erittäin suositun ja lähes loppuunmyydyn Sivuaskel-festivaalin perjantai-iltaan oli mahdutettu kaksi hyvin erilaista tanssiteosta, jotka olivat nopeassa sykkeessään ja elämäntunnussaan kummallisen samanhenkisiä.

Tavallaan ne – sattumalta tai ei – muodostivat hienon parin.

Unkarilaisen Hodworksin teoksessa Dawn neljä alastonta tanssijaa näyttää ihmisen veistoksellisuuden kaikessa kauneudessaan, rujoudessaan ja toimivuudessaan. Samalla myös liikkeen moninaisuuden, ihmiskehon mahdollisuudet ja muokkautumisen mihin hyvänsä.

Hodworks: Dawn, Gob Squad: Dancing About

Paikka: Zodiak

Erittäin fyysinen teos hengästyttää melkein katsomossakin.

Mies–nais-parit muokkaavat toisiaan ja toistensa liikettä melkein konemaisesti. Liike toistuu ja varioituu huomaamattomasti.

Tuntuu melkein kontakti-improvisaatiolta, mutta liikkeiden linja ja kulku on niin äärettömän tarkkaa, että jokainen hetki on varmasti pilkulleen suunniteltu.

Ainoa kysymys jäi: miksi pysyttiin tiukasti pariasetelmissa?

Vangitseva esitys lähestyy kiihkossaan orgiastista ekstaasin etsintää. Se melkein simuloi yhdyntää, vaikkei mitään suoranaista seksuaalisuutta siinä olekaan, puhumattakaan pornosta.

Kysymys on ihmisestä. Joskus tätä olisi pidetty "rankkana".

Gob Squad -kollektiivin esitys Dancing About puolestaan paitsi lihallistaa, myös sanallistaa koko ihmisen elämän: yksilöiden erilaisuudet, vahvuudet ja heikkoudet.

Esiintyjät paljastavat noloimmat hetkensä melkein masokistisesti. Tanssijoista yksi kerrallaan kertoo mikrofoniin jotain intiimiä itsestään. Kuten kuinka nautinnollista on piereskellä sängyssä peiton alla ja haistella omia tuoksujaan! Tai masturboida Princen Purple Rainin tahtiin. Ja perään tanssitaan kuin muinaisissa Ilkamissa.

Tanssitaan elämän diskossa. 1970-luvun tyyliin unisonossa rivitanssina ja heittäytyen Saturday Night Feverin menoon, mutta paljon raadollisemmin ja ironisemmin.

Esitys tiukkuu elämäniloa ja aitoutta, omakohtaisuutta ja yhteisöllisyyttä. Jotain tuttua, jotain yllätyksellistä.

Viiden esiintyjän porukasta jokainen on vahvasti oma persoonansa. Jokainen pistää sielunsa peliin.

Musiikkidramaturgia on yhtä valloittavan kahjoa. "Teeskentelijän tanssi" mennään ylidramaattisesti barokkiaarian tahtiin pilkkaamatta silti klassista musiikkia.

Toinen ääripää on muinainen ranskadiskohitti Voyage voyage. Matkallahan tässä ollaan, kohti kuolemaa. Todellinen elämän ääniraita.

Ai niin, vielä on sauvasirkka lasipurkkiin vangittuna. Hyvin inhimillisesti siltä tivataan, mitä se meistä ajattelee. Kovin suomalaista.

No arvatkaa, ei sitä voisi vähemmän kiinnostaa.

Lopuksi vielä bileet, joihin yleisökin saa osallistua. Aivan kuin motoksi elämälle: wir können nicht anders als tanzen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat