Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porilaiset tanssivat ensiluokkaisesti

Illan päätteeksi Liisa Nojonen luovutti Pori Dance Companyn johtajuuden Mikko Lampiselle ja Riku Lehtopolulle

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Esa Kyyrö
Mikko Lampinen ja Riku Lehtopolku Tero Saarisen Wanha-koreografiassa.
Mikko Lampinen ja Riku Lehtopolku Tero Saarisen Wanha-koreografiassa. Kuva: Esa Kyyrö
Arvio: tanssi
Pori Dance Companyn koosteilta Iduozee, Knif, Saarinen Aleksanterin teatterissa: Rosary, koreografia Ima Iduozee, Orchestra, koreografia Carl Knif, Wanha, koreografia Tero Saarinen.

Tanssikenttämme kestoihmeen, Pori Dance Companyn, vierailu Helsingissä oli merkkitapaus. Jo neljännesvuosisadan ryhmä on kyennyt uusiutumaan ja toimimaan kasvualustana monille hienoille tanssijoille.

Menestyksen keskeinen syy on se, että ryhmän perustaja ja pitkäaikainen johtaja Liisa Nojonen on saanut Poriin vierailijoiksi häkellyttävän kokoelman kärkikoreografejamme.

Nyt nähdyn koosteen koreografeina olivat Porista maailmalle ponnahtanut Tero Saarinen sekä nuoremman polven tekijät Ima Iduozee ja Carl Knif, joiden teokset nähtiin nyt ensi kertaa Helsingissä.

Ilta alkoi Iduozeen teoksella Rosary. Tummasävyinen, neljän tanssijan esittämä rituaali on kunnianosoitus islamin sufi-mystikkojen ekstaattisille tanssillisille hartaudenharjoituksille. Iduozee on kuitenkin riisunut teoksestaan suoranaiset kulttuuriset viittaukset sufi-perinteeseen.

Hänen ekstaasinsa on omaa aikaamme elektronisine avaruuskohinoineen ja monotonisine sydämensykkeineen. Ryhmä on kiinteä kollektiivi, jossa jokainen vuorollaan "lankeaa loveen" toisten auttaessa toverinsa taas joukkoon mukaan.

Carl Knifin teoksessa Orchestra viisi tanssijaa muodostavat eräänlaisen liikkuvan orkesterin tai pikemminkin musiikkiteoksen. Nuottitelineistä huolimatta teos ei sorru kuvittamaan orkesteria, vaan piirtää ilmavasti ja leikkisästi musiikin olemuksen. Vauhdikas piisi on pysähtyneine tuokioineen taiten tehty ja huolella rakennettu.

Illan päätti jo klassikoksi muodostunut Tero Saarisen Wanha vuodelta 1994. Samuel Beckettin innoittama duetto on rosoisen lämmin kunnianosoitus ystävyyden myötä- ja vastoinkäymisille. Unohtumaton oli tietenkin teoksen alkuperäismiehitys, kun sen esitti Tero Saarinen itse Kenneth Kvarnströmin kanssa. Jännittävää oli nähdä teos nyt nuoremman polven tulkitsemana.

Kauttaaltaan ryhmä teki ensiluokkaista työtä. Pakko mainita esimerkiksi Riikka Tankka, joka esiintyi tauotta kahdessa ensimmäisessä numerossa. Illan päätteeksi ryhmän johtaja, Liisa Nojonen nousi lavalle ja siirsi Pori Dance Companyn johtajuuden Wanhan upeasti esittäneille Mikko Lampiselle ja Riku Lehtopolulle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat