Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssin ja musiikin uhmakas kohtaaminen

Tero Saarisen Kullervo- koreografia kuvittaa Sibeliuksen vokaalisinfoniaa

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viika
Samuli Poutasen tulkitsema Kullervo tuhoutuu armottomassa koston kehässä.
Samuli Poutasen tulkitsema Kullervo tuhoutuu armottomassa koston kehässä. Kuva: Sakari Viika
Arvio: tanssi
Kullervo Kansallisbaletissa. Musiikki Jean Sibelius, koreografia ja ohjaus Tero Saarinen, musiikinjohto Jukka-Pekka Saraste, tanssisolistit Samuli Poutanen, David Scarantino ja Terhi Räsänen, visualisointi Mikki Kunttu, puvut Erika Turunen.

Harvalla nykytanssiteoksella on kannettavaan samanlaista kansallisen kulttuurin laahusta kuin Kansallisbaletissa nyt nähtävällä Tero Saarisen Kullervolla. Se lienee Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunnianhimoisin poikkitaiteellinen projekti. Se kuvittaa ja kommentoi Sibeliuksen massiivista varhaistyötä, vokaalisinfoniaa Kullervo.

Se puolestaan käyttää tekstimateriaalinaan Elias Lönnrotin Kalevalaan eri lähteistä rakentamaa Kullervo-myyttiä. Siihen on vielä lisätty ripaus Aleksis Kiven draamatulkinnasta. Kieli, sen kalevalainen poljento ja Sibeliuksen musiikkiinsa luoma suomalainen arkaismi saivat kuulijat hurmioon sinfonian ensiesityksessä vuonna 1892.

Kansallisten identiteettien konstruointi oli eri puolilla Eurooppaa 1800-luvun romantikkojen keskeinen projekti. Sen lisäksi Kullervosta heijastuu myös kauden taidekaanon eli jako siihen mikä on hienoa taidetta ja mikä ei. Antiikin taide oli listan kärjessä, joten on ymmärrettävää, että Lönnrotkin puhalsi tarinaansa kreikkalaisen tragedian hengen.

Kullervo

Esittäjä: Samuli Poutanen, Terhi Räsänen

Musiikki: Jean Sibelius

Koreografia: Tero Saarinen

Rooleissa: Samuli Poutanen, Terhi Räsänen

Paikka: Kansallisooppera

Ei ihme, että Saarisen Kullervon ensi-illassa odotukset ja ehkäpä pelotkin olivat suuret. Ensimmäisen puolituntisen aikana vaikutti siltä, että Sibeliuksen massiivinen ja laajakaarinen musiikki jyräisi koreografian alleen. Loppua kohden näyttämötulkinta kuitenkin tavoittaa sinfonian monumentaalisuuden ja kohtalonomaisuuden.

Liekö ison laitoksen tiukoissa harjoitusaikatauluissa syy siihen, että yleensä oman tanssiryhmänsä kanssa työskentelevä Saarinen tyytyy alussa hyvin yleisluonteiseen, pitkälti unisonossa esitettyihin joukkokohtauksiin.

Tyyli on tyypillistä balettitaustasta kasvaville tanssijoille soveltuvaa modernismia.

Ilmapiiri sähköistyy suuren mieskuoron saapuessa tiukoissa muodostelmissa näyttämölle. Mukaan tulee sanan loitsunomainen magia.

Asetelmat kärjistyvät edelleen, kun Kullervoa ja hänen sisartaan tulkitsevien tanssijoiden rinnalle ilmestyvät myös heitä edustavat laulusolistit.

Tarinankerronta monitasoistuu tragedian lähestyessä hyytävää huipentumaa, sukurutsaa, joka suistaa sekä sisaren että Kullervon itsemurhaan.

Väliajan jälkeen intensiteetti saavuttaa monumentaaliset mittasuhteet. Teoksen keskeinen teema, koston ja itsetuhon armoton kehä kasvaa pyörönäyttämön avulla koko näyttämön kattavaksi pyörteeksi.

Sen keskellä Kullervo, Samuli Poutasen hienosti tulkitsemana, käy pelkistetyn dialogin miekkansa kanssa.

Kreikkalaisen tragedian kuoron tavoin tapahtumaa kuvaileva mieskuoro muuttuu yksinkertaisella kikalla metallinhohtoiseksi muistuttaakseen Kullervon hengen riistävästä miekanterästä. Mikki Kuntulle ominainen rock-konserttimainen valaistus ja lavastus puolustavat paikkaansa, kun ne ylivalotuksella loihtivat esiin teoksen ydinsanoman, karrelle palavan ihmisen.

Uskoisin, että tulkinta saa esitysten myötä lisääkin pontta. Jo tänään Poutasen, David Scarantinon ja Terhi Räsäsen hienosti tulkitsemiin tanssirooleihin nousevat toiset tanssijat. Samoin laulusolistit vaihtuvat vuorottelevaan miehitykseen.

Megaproduktio jatkaa prosessiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat