Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nom Kollektiv ravistelee suuria kysymyksiä kansallislaulujen pauhinassa

Anthem-tanssiteoksessa toistetaan Britannian hymniä

Kulttuuri
 
Mika Haaranen
Nom Kollektiv tarttuu kansallisen identiteetin määritelmiin.
Nom Kollektiv tarttuu kansallisen identiteetin määritelmiin. Kuva: Mika Haaranen
Arvio: tanssi
Nom Kollektiv 6–7 vuotta. Anthem (2014) ja Le Nom (2013) Stoassa. Anthemin koreografia Jaakko Nieminen, tanssi Nieminen, Jouni Majaniemi ja Vera Tegelman, valot Mika Haaranen.

Maailman tunnetuimpiin kuuluva kansallislaulu God Save the Queen eletään monen monituisina tulkintoina Nom Kollektivin viime vuonna valmistuneessa Anthem-teoksessa. Taidokkaan nykytanssiryhmän minifestivaalilla nähdyssä työssä tartutaan reippaasti kansallisen identiteetin pohdintoihin.

Vera Tegelmanin, Jouni Majaniemen ja koreografian luoneen Jaakko Niemisen jojomaisina tai ylevinä toistuvissa, ikään kuin ulkoa sanelluissa eleissä ja yhä intensiivisemmiksi yltyvissä kohtaamisissa Britannian mahtipontinen hymni viritellään käyntiin kerta toisen jälkeen. Neljännen vedon jälkeen jo alkusävelten kuuleminen kirvoittaa naurut katsomosta.

Suurten kysymysten ravistelu niin huumorin kuin viiltävämpien näkökulmien valokeilassa ovatkin keskeisiä elementtejä noin seitsemättä toimintavuottaan juhlivan ryhmän tuoreissa töissä.

Samalla hienon kolmikon tarkasti aksentoitu, herkkävireisenä hengittävä tanssi ja tapa reagoida toistensa olemiseen luovat tyystin omanlaista, raikasta liikemateriaalia.

Anthem jyllää pitkään brittihymnin ja loppua kohden Australian kansallislaulun aalloilla. Varsin absurdejakin muotoja saavassa tanssissa haetaan ääriviivoja yksittäisen ihmisen olemiselle kansallislaulujen ja taustalla näkyvien eri maiden lippujen isänmaallisissa tunnelmissa.

Identiteettien kansallinen tai mikä tahansa määrittely osoitetaan liukuvaksi ja muuntuvaksi, kuten postmodernin teorioissakin todetaan. Ja silti pohjimmiltaan tärkeäksi niissäkin osissa maailmaa, joissa ei ole aikoihin sodittu.

Reippaan tunnin aikana katsojalle tarjotaan kotiin vietäväksi kysymyksiä niin omimman identiteetin, olemassaolon oikeutuksen kuin aitojen kohtaamisten löytämisen mahdollisuudesta – minkä tahansa hymnin pauhussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat