Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koreografi Tomi Paasosen 2nd Nature on täynnä yllätyksiä

Koreografi Tomi Paasosen 2nd Nature on täynnä yllätyksiä

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Petra Tiihonen
Tomi Paasosen tanssiteoksen esiintyjät ovat moneen taipuvia tulkitsijoita. Kuvassa Maija Karhunen.
Tomi Paasosen tanssiteoksen esiintyjät ovat moneen taipuvia tulkitsijoita. Kuvassa Maija Karhunen. Kuva: Petra Tiihonen
Arvio: tanssi
2nd Nature. Ohjaus, koreografia, pukusuunnitelma ja näyttämökuva Tomi Paasonen, musiikki Ilpo Väisänen, robotit ja lavastus Jukka Horsmanheimo, valosuunnittelu Sam Siltavuori, esiintyjät Ilpo Väisänen, Salla-Maria Santos, Ville Nylén, Maija Karhunen, Roxanne Xiaoping, Vilma. Zodiak.

Koreografi Tomi Paasoselta on turha odottaa mitään läpikaluttua tai tylsää. Hänet muistetaan esimerkiksi vammaisille tehdystä loistavasta Olotilasta tai MeMoRe:sta, jossa esiintyjät pesivät muistojaan oikean pesukoneen hyrrätessä esityksen ajan.

Zodiakissa nähtävä 2nd Nature ei tee poikkeusta. Yllätys toisensa perään pitää jännitteen yllä, tosin samalla myös hämmentää. Naurattaa ja ihmetyttää. On robotteja ja ilmassa pörräävää minihelikopteria. Keskiössä on kuitenkin ihminen.

Onko tämä futurististinen hahmotelma vai ihmisluonnon olemuksen analyysi? Vaikea sanoa. Äärettömän haastava monimuotoisuudessaan ja vaihtelevuudessaan.

Ehkä teoksen voisi nähdä evoluutiotarinana. Kierrätysroska-asuiset oliot aloittavat show'n muuntuvina, kierivinä ja vellovina ameeboina. Sukupuoltakaan ei pysty erottamaan. Eletään kuin alkumaailmassa ilman sovittuja pelisääntöjä. Yhteenotot ovat väistämättömiä. Helikopteri pörrää yläpuolella kuin käyttäytymistä tarkkaillen.

Tekisi mieli käyttää termiä ritualistinen. Vaan tunteeko kamala luonto rituaaleja, vai onko se viettien viemää? Hahmot kokevat metamorfooseja, kunnes toukista kuoriutuu lähes alastomaksi riisutut Aatami ja Eeva. Eivätkä hekään ole vielä täysin tiedostavia ja tunteensa hallitsevia. Liskomainen lipominen antaa ymmärtää, että eläinkuntaan kuulutaan.

Tulee hahmo, jota voisi pitää antiikin tapaan kuorona tai kaikkitietävänä kertojana. Hän säätelee hahmoja ja määrää, mitä heidän pitää kulloinkin esittää ja minkä roolin ottaa. Ihmiset on kiinnitetty virtapiuhoihin, ja he nytkähtelevät ja hyppivät jumalansa mukaan.

Esityksessä robotit on valjastettu palvelemaan ihmistä, vaan kuka onkaan enemmän robotti: ihminen vai kone? Jossain kohtauksissa ihminen näyttää tunnistettavasti kädellisiltä eläinsukulaisiltamme gorillakävelyineen ja -eleineen.

Tomi Paasosen runsaudensarvi näyttää välillä maailmanparannusprojektilta, jossa puhutaan ympäristömyrkyistä, kemikaaleista ja lisäaineista sekä niiden vaikutuksesta ihmiseen ja koko maapalloon. Mutta ei sentään saarnaavasti tai hurmahenkisesti. Kyllä kulutuskulttuurin kuuluukin saada osansa. Se on mielestäni yksi taiteen tarkoituksistakin.

Esiintyjät ovat tavattoman moneen taipuvia tulkitsijoita, jotka vinksahtavat ihmisluonteen jokaisen nyanssiin. Ilpo Väisänen luo tunnelmia maalailevalla musiikilla reaaliajassa miksauspöytänsä takaa.

En nähnyt esityksessä kovin paljon käsiohjelman lupaamaa kauhusatiiria. Dystopian hahmottelua ehkä. Paikoin absurdilta tuntuva esitys jättää pohdiskelevan ja viipyilevän jälkimaun. Ehkä kaikessa olikin järkeä ja analyysiä enemmän kuin monesti niin hullussa tosielämässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat