Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kamppailu käydään Joutsenlammessa

Annika Tuuder pohtii klassikon merkityksiä humoristisella esityksellä

Kulttuuri
 
Annika Tudeer luo esityksessään kuvaa itsestään.
Annika Tudeer luo esityksessään kuvaa itsestään.
Arvio: teatteri/tanssi
Annika gör Svansjön. Esitystaiteen keskuksen tiloissa, studio 1, Teksti ja esitysidea Annika Tudeer, dramaturgi Lina Teir ja Timo Fredriksson, äänisuunnittelu Juuso Voltti, pukusuunnittelu Tua Helve.

Miksi haluamme nähdä vuodesta toiseen saman Joutsenlampi-baletin yhdentekevän murhenäytelmän rikkaasta prinssi Siegfriedistä ja joutseneksi taiotusta, lopussa kuolevasta neidosta?

Esitystaideryhmä Oblivian taiteellinen johtaja Annika Tudeer aloittaa soolonsa kysymyksellä, johon löytyy tukku arveluttavia vastauksia.

Klassikon merkityksiä humoristisesti pohtiessaan Tudeer kertoo esityksensä syntyprosessin, eikä kyseessä ole mikään pieni matka vaan taiteilijan syvä ja monitahoinen omakuva. Siinä piirretään esiin ne eettiset, feministiset ja jälkistrukturalistiset kysymykset, joista nykyteatteri kumpuaa.

Pidän erityisesti siitä, että Tudeer puhuu kaikilla rekistereillä luontevasti.

Annika gör Svansjön on esityksenä valoisa, antelias, hauska ja täyttä terästä – kuin Annika itse. Siinä on ystävyyttä ja maljojen kohottelua, mutta myös Berliinin residenssissä vietettyjä tyhjiä, oman ikääntymisensä tuntevan ihmisen yksinäisiä tunteja.

Pelkistetyn tilan visuaalisuudessa on vaatteita myöten samaa klassisen maalauksellisuuden ja nykypäivän liittoa kuin Elina Brotheruksen omakuvissa.

Kriitikkonakin työskennelleen Tudeerin oman ajattelun kehittymisessä ristiriidat ovat olleet läsnä eivätkä ne lopu nytkään. Hänet on tunnettu edelläkävijänä. Mutta miten on nyt? Ja mitä uudistuminen oikeastaan tarkoittaa?

Kun Tudeer lopuksi asettuu selkä yleisöön päin ja hakee baletin eteerisiä perusasentoja, vastaus on valmis. Samaan vanhaan ei ole paluuta, mutta menneeseen voi luoda uuden suhteen.

Näinä aikoina on radikaalia tehdä esitys suhteesta taiteeseen, olla kiinnittyneenä vain siihen ilman turvaverkkoja ja selityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat