Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muumeilla menee lujaa Oopperan lavalla

Teoksen ongelma on dramaturgian puute

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Mirka Kleemola
Tiina Myllymäki ja Jani Talo ovat Anandah Konosen uutuuskoreografian Niiskuneiti ja Muumipeikko.
Tiina Myllymäki ja Jani Talo ovat Anandah Konosen uutuuskoreografian Niiskuneiti ja Muumipeikko. Kuva: Mirka Kleemola
Arvio: baletti
Muumipeikko ja pyrstötähti. Koreografia Anandah Kononen, musiikki Panu Aaltio, lavastus ja projisoinnit Samuli Juopperi, puvut Anna Kontek, valaistus Mika Haaranen, balettimestari Ingrid Nemecková, balettimestari Ophélie Rodighiero, rooleissa muun muassa Jani Talo, Desislava Stoeva, Ilja Bolotov ja Tiina Myllymäki, Suomen kansallisbaletti. Alminsali.

Tove Janssonin muumit on tuotteistettu ja valjastettu jo niin moneen. On Arabian astioita ja äkkimakeita japanilaisia animaatioita, myös muumikahviloita Japanissa ja Hongkongissa. Välillä tuntuu, että Janssonin hiljainen, mutta viisas filosofia hukkuu krääsään. Muumilaaksossa on tunkua, mikä tuntuu olevan vastoin sen luonnetta.

Suomen kansallisbaletti liittyy jatkumoon. Ei kuitenkaan riistäen perinnettä, vaan oikeasti pyrkien tuomaan klassista balettia muumilaakson kautta näyttämölle Anandah Konosen koreografiassa Muumipeikko ja pyrstötähti. Mutta hienoa, että lapsille tehdään oikeaa klasaria. Näyttivät hyvin pienemmätkin viihtyvän ensi-illassa. Ja ennakkoon on myyty loppuun kai lähes kaikki näytökset.

Paljon siinä on hyvää tai ainakin hyvää tarkoitusta. Konosen koreografiat tanssillisissa osuuksissa ovat kauniita ja tradition mukaisia. Anna Kontekin asut ovat luotettavan hienoja, elleivät peräti upeita. Samuli Juopperin projisoinnit vievät todella sfääreihin.

Panu Aaltion musiikki on kaikessa pauhussaan ja paatoksessaan aivan Hollywoodia. Niin täysiveristä elokuvamusiikkia, että kuvittelisi kaikkien Titanicien ja bambien tulevan lavalle minä hetkenä hyvänsä. Niin ammattimaista työtä kuin ikinä voi kuvitella. Niskakarvat nousevat pystyyn.

Mutta onko kaikki tämä oikeasti Janssonin muumimaailmaa, jossa kaikki on pientä ja lähes hillopurkin tasolta lähtevää? Makuasia tietenkin. Ensi-iltayleisö puhkesi jatkuviin väliaplodeihin. Silloinkin, kun muumihahmot ainoastaan tulivat lavalle. Ja kylllä Nipsut ja Nuuskamuikkuset olivatkin näköisyydessään hilpeitä.

Itselleni suurimmaksi ongelmaksi näyttäytyi heikko dramaturgia tai oikeastaan sen puute. Vaikka esitys oli viihdyttävä ja hauska kaikkine tunnettavine hahmoineen, jäi leijumaan kysymys, mitä siinä oikein tapahtui, vaikka olen lukenut Janssonin kirjan.

Täytyy tietysti muistaa klassisen baletin traditiot, vaikkeivät ne aina istu ihan kaikkeen. Niin sanotun valkoisen baletin rivistöjä kaikkine ryhmämuodostelmineen ja diagonaaleineen käytettiin hienosti kuvaamaan tähtiä alkaen Otavan kuviosta. Heistä kirkuvanpunaisessa asussaan erottuvassa tutu-hameessa Desislava Stoeva oli istutettu esittämään sitä pyrstötähteä. Upeasti hän tanssikin, vaikka kesti aikaa tajuta, mistä on kysymys.

Muumipeikkoon ja pyrstötähteen on tavallaan kuin liimattu yhteen erillisiä elementtejä. Klassisen baletin kohtaukset ovat traditionmukaisia, kauniita ja näyttäviä. Sitten näiden hassujen muumihahmojen esiintyminen on kovin osoittelevaa pantomiimia. Onhan balettipantomiimi toki myös hyvin perinteistä. Satubaletin puolelle, mikä tietysti sopii tarinaan, mennään kaikenlaisten krokotiilien, erittäin mainiosti tanssineiden koppakuoriaismiesten ja perhosnaisten myötä. Kaikki on sallittua tässä genressä.

Mutta sitten vielä esitetään muuten möhkälemäisten muumihahmojen esteettinen puoli unikohtauksessa, jossa he ovatkin kauniita ja ihania ihmishahmoja, Jani Talo ja Tiina Myllymäki, jotka tanssivat suloisen pas de deux'n. Kyllähän he muumihahmoisinakin vähän tanssahtelevat.

Elementit toimivat erikseen mainiosti, eivät aina niin yhteen. En silti epäile, etteikö tästä tulisi suosikki. Suurimman huomion kerää itselläni Panu Aaltion taitavasti säveltämä ja orkestroima musiikki, jossa on kosolti pastisseja eri tahoilta. On Delibesin Lakmeta, Tähtien sotaa, Philip Glassia, Leonard Bernsteinia ja argentiinalaista tangoa. Mutta myös tietysti Panu Aaltiota!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat