Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi toteutus haastaa lapset ja aikuiset

Klassinen Peukalo-Liisa-satu saa Liisa Risun koreografiassa tuoreen käsittelyn

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Riku Virtanen
Koreografi Liisa Risu on tuonut Peukalo-Liisaan surrealistisia elementtejä.
Koreografi Liisa Risu on tuonut Peukalo-Liisaan surrealistisia elementtejä. Kuva: Riku Virtanen
Arvio: tanssi
Peukalo-Liisa. Koreografi Liisa Risu, dramaturgi Vincent Gainza, äänisuunnittelija Viljami Lehtonen, pukusuunnittelija Pauliina Sutinen, valosuunnittelija Riku Virtanen, tarpeistosuunnittelija Mikko Salmi, tanssijat Panu Heiskanen, Tanja Illukka, Pietari Kärki ja Jyrki Kasper. Tanssiteatteri Hurjaruuth.

Peukalo-Liisa on omasta mielestäni ehkä merkillisimpiä Hans Christian Andersenin saduista. Toisaalta hyvin johdonmukaisesti siinäkin käsitellään erilaisuutta ellei peräti toiseutta. Ja sen hyväksymistä ja oman "heimonsa" löytämistä, kuten Rumassa ankanpoikasessa.

Tanssiteatteri Hurjaruuthissa on mainio sarja, jossa pyyhitään pölyt klassikkosaduista etsimällä niihin uusia kulmia ja käsittelytapoja. Tällä kertaa Liisa Risu on tarttunut Peukalo-Liisaan. Ja linja pitää. Ei todellakaan kuviteta, vaan haastetaan katsojat – niin lapset kuin aikuiset.

Hurjaruuthin näyttämö on riistetty ja pelkistetty melkein valkoiseksi laboratorioksi. Lattia on valkoinen tanssimatto, sitä ympäröivät valkoiset verhot, valot ovat räikeät loisteputket. Ei mitään sadun illuusiota. Mutta se syntyykin kaikesta muusta.

Meidät katsojat ohjataan istumaan näyttämölle, ei katsomoon. Kolme esiintyjää tarinankertojien perinteiden mukaan kertovat meille lähietäisyydeltä Peukalo-Liisan tarinan. Viehättävää, vaikka satusetien puheet tahtovat mennä vähän häiritsevästi päällekkäin.

Tarina itsessään on hämmentävä. Siinä puhutaan lapsettomuudesta, josta surkeissaan oleva äiti saa mahdollisuuden kasvattaa itselleen siemenestä tytär.

Syntyy mini-ihminen, jolle ongelmaksi taas muodostuu löytää sopiva puoliso. Myyrä kenties? Melko pimeää, jos minulta kysytään. Löytyy sellainen sitten jostain Etelästä. Ja uusi identiteetti uuden nimen myötä. Entä miten äiti suhtautui odotetun tyttärensä erilaisuuteen ja varhaiseen katoamiseen elämästään, sitä ei Andersenin satu kai kerro.

Tarinan himmeys vaatiikin pölyjen putsaamista ja perin uudenlaista käsittelyä. Liisa Risu on kääntynyt satujen asiantuntijoiden puoleen. Peukalo-Liisaa on työstetty yhdessä päiväkotilasten ja -ryhmien kanssa.

Lopputulos näyttää onnistuneen, sillä vaikka itse en aina ollut niin mukana, lapset näyttivät kovin keskittyneiltä ja ihastuneilta esimerkiksi ääniajoon, jossa kuiskaukset tulivat kaiuttimista eri puolelta salia.

Puvutkin olivat vähän poikkeavia. Miehillä on moppiperuukit ja Black Horsea muistuttavat tyköistuvat kalsarikerrastot, lopulta vähän glitterillä tuunatut. Nimihenkilö vaikuttaa etäisesti Lady Gagan roolihahmolta. Jotain varsin surrealistista.

Kun lennämme esineteatterin keinoin pääskyllä Etelään, vie tunnelma viimeistään mukanaan. Eniten nauratti katkarapu, joka oli eksynyt väärään satuun!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat