Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mieli avartuu niityllä

Kulttuuri
 
Timo Wright
Elina Pirinen (vas.) ja Maria Saivosalmi herkkinä.
Elina Pirinen (vas.) ja Maria Saivosalmi herkkinä. Kuva: Timo Wright
Arvio: tanssi
Meadow, meadow, meadow. Kantaesitys Zodiakin stagella. Kolmen eri konseptin koreografiat Elina Pirinen, Jassem Hindi, Ruairi Donovan, Cathy Walsh, Maria Saivosalmi. Esiintyjät Kenneth Brun Carlson, Ruairi Donovan, Jassem Hindi, Alli Mattila, Justus Pienmunne, Elina Pirinen, Maria Saivosalmi, Aino Voutilainen, Cathy Walsh.

Meadow,meadow, meadow on triptyykki, joka sinfonisuudessaan uskaltaa ajatella suuresti ja ankarasti. Samalla keskitytään koko ajan myös mikroskooppiseen pieniin värähdyksiin.

Ensimmäinen, Elina Pirisen luoma niitty on vahvasti feminiininen sukellus ääneen ja kieleen. Esiintyjät pyörivät hitaasti valoneliöiden täplittämällä näyttämöllä. Paksua, syvää äänimattoa kuin hyvää tekevää hunajaa valuttavan ääniteoksen myötä pehmeät kehot herkistyvät.

Sanat soittavat kehoja välillä kuorona, välillä taas yksittäisten soolojen vuoropuheluna. Pirisen yksityiskohtien taju on jälleen pysäyttävää: tulisuihku ja narussa lattialla vedettävä Hamletin pääkallo epäilevän esiintyjän käsissä kantavat mukanaan historiaa.

Ympäristönäkökulma voimistuu esityksen edetessä Jassem Hindin, Ruairi Donovanin ja Cathy Walshin Berliinistä tuotuun osaan, jossa yleisö kutsutaan bilettämään yhdessä esiintyjien kanssa.

Kaksi klovninaamarit kasvoillaan saapastelevaa esiintyjää tuo jätesäkeissä hylättyjä esineitä, kukkia, videonauhoja ja laudanpätkiä eivätkä ne vaikuta kliseiseltä tuhon kuvastolta vaan sisältävät kutsun tulla löytämään uudestaan hylätyt asiat uusmaterialistisessa hengessä.

Meadow, meadow, meadow ei tyydy vain asettelemaan trendikkäitä palasia vierekkäin, mutta elementeissä on paljon muodikasta, mikä vie omaäänisyyttä keskimmäiseltä osalta.

Klassinen taiteen historia, populaari ja filosofinen taso ovat koko ajan läsnä. Se näkyy kenties vahvimmin Maria Saivosalmen koreografioimassa viimeisessä osassa, jossa Heikki Paasosen valosuunnittelu saa arkiset kehot hohtamaan ylimaallisina, kuin Caravaggion maalauksessa.

Näyttämön takaosassa huojuvat esiintyjät ovat kuin rannalla, jäähyväisiä jättämässä ja yksinkertainen kuva on vangitseva ja lohdullinen.

Kahden tunnin kesto on esitykselle hyväksi. Kudelman sävyissä ehtii viivähtää, eikä lopputulos ole kaoottinen vaan avartava.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat