Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisbaletti vauhdikkaissa espanjalaistunnelmissa

Uudet solistit tuovat Don Quijoteen tuoreutta

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viita
Don Quijoten rooleissa tanssivat Sergio Torrado ja Eun-Ji Ha.
Don Quijoten rooleissa tanssivat Sergio Torrado ja Eun-Ji Ha. Kuva: Sakari Viita
Arvio: baletti
Don Quijote Kansallisoopperassa, koreografia Marius Petipan mukaan Patrice Bart, espanjalaistanssit Jose de Udaeta, musiikki Ludvig Minkus, musiikinjohto Aivo Välja, visualisointi Ramón B. Ivars, päätehtävissä Eun-Ji Ha, Sergio Torrado, Thibault Monnier, Tiina Myllymäki, Tuukka Piitulainen, Claire Voss ja Nikolas Koskivirta.

Jopa kaksikymmentä vuotta Patrice Bartin sovitus Marius Petipan balettiklassikosta Don Quijote on kyennyt säilyttämään tuoreutensa. Tanssijapolvet toisensa jälkeen ovat miehittäneet sen vaativat ja myös palkitsevat roolit. Torstaina lavalle ilmestyivät neljään osaan kokonaan uudet tulkitsijat.

Heistä odotetuin lienee ollut baletin uusi ensitanssija Sergio Torrado, joka tanssii yhden teoksen päätehtävistä, neuvokkaan parturi Basilion osan.

Torrado kiinnitettiin balettiin vuodenvaihteen tienoilla, mutta sairastumisensa vuoksi hän teki Suomen näyttämödebyyttinsä vasta nyt.

Don Quijote

Esittäjä: Eun-Ji Ha, Sergio Torrado, Thibault Monnier, Tiina Myllymäki, Tuukka Piitulainen, Claire Voss ja Nikolas Koskivirta

Musiikki: Ludvig Minkus

Koreografia: Patrice Bart, Marius Petipa

Rooleissa: Eun-Ji Ha, Sergio Torrado, Thibault Monnier, Tiina Myllymäki, Tuukka Piitulainen, Claire Voss ja Nikolas Koskivirta

Paikka: Kansallisbaletti

Torradon ennakkomaine perustuu lähinnä hänen elokuvarooliinsa tanssiaiheisessa filmissä Black Swan. Torrado osoittautui vereväksi, varmaksi ja musikaaliseksi tanssijaksi, jonka nostot ovat ensiluokkaiset.

Tähän espanjalaisaiheiseen teokseen hän sopii kuin nappi silmään; onhan hän sekä olemukseltaan että syntyperältään espanjalainen. Hänen partnerinaan, pakkoavioon painostettavana Kitrinä, loisti roolin jo useasti esittänyt Eun-Ji Ha.

Hän on esimerkki siitä, kuinka täydellinen tekniikka tuo tulkintaan rauhaa ja tarkkuutta. Tanssi on kristallista. Naisista roolinsa ensikertaa teki Cupidon osan elegantisti esittänyt Claire Voss.

Toisen naispääosan, katutanssija Mercedeksen roolin tanssi raudanluja Tiina Myllymäki. Hänen partnerinsa, Espandan tulkitsi ensikerran roolinsa tehnyt Tuukka Piitulainen. Eittämättömän lavakarismansa lisäksi hän myös tanssii iskevästi.

Neljäs uusi kasvo roolissaan oli Nikolas Koskivirta Sancho Panzana, hourahtaneen ritari Don Quijoten aseenkantajana. Olen useimmiten nähnyt roolin vanhemmaksi karrikoituna. Koskivirran versio on puolestaan väkkäränä pyörivä vastustamaton peikkopoika. Hänen herransa, Don Quijoten tulkitsi armoitetuin miimikon kykyineen Thibault Monnier.

Hienoja osasuorituksia voisi luetella enemmänkin. Ne jäisivät kuitenkin irrallisiksi suorituksi ilman kokonaistulkinnan vankkaa pohjaa.

Teoksen sovittanut maineikas tanssija-balettimestari-koreogafi Patrice Bart tuntee balettiperinteen kuin omat taskunsa.

Tuoreuden takaavat kastanjettiperinteen edesmenneen mestarin, Jose de Udaetan espanjalaistanssit. Ne päivittävät verevästi romanttisen baletin "etniset", niin sanotut karakteeritanssit, jotka ovat nyky-yleisölle usein hieman sitkeää purtavaa.

Kun mukaan vielä lasketaan Ramón B. Ivarsin värikylläinen puvustus sekä vaikuttava ja muuntautuva lavastus, tuloksena on eräänlainen klassikkobaletin unelmatulkinta, jolle soisi elinikää baletissamme ainakin toiset parikymmentä vuotta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat