Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hmm? – nyt mietityttää ja naurattaa

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Timo Wright
Sonja Jokiniemi tekee itse teoksensa äänitehosteet.
Sonja Jokiniemi tekee itse teoksensa äänitehosteet. Kuva: Timo Wright
Arvio: tanssi
Hmm. Konsepti, ohjaus ja esitys Sonja Jokiniemi, äänisuunnittelu Natalia Domínges Rangel, visuaalinen suunnittelu & dramaturgia Miguel Angel Melgare, valosuunnittelu Katinka Marac, pukusuunnittelu Janneke Raaphorst. Zodiak Stage.

Hmm. Kylläpäs sai mietteliääksi tämä teos nimeltä Hmm. Kuopiolaissyntyisen Sonja Jokiniemen teos sai ensi-iltansa aprillipäivänä Zodiakissa. Ei sitä silti pilana voi ottaa, vaikka se paikoin naurattaakin, tai ainakin saa hymähtelemään. Monien nykyisten esitystaiteilijoiden tapaan Jokiniemikin on hyvin kansainvälinen, työskennellyt monissa Euroopan maissa ja kerännyt teokseensa monialaisen ja -kulttuurisen työryhmän, vaikka sooloteoksesta onkin kysymys.

Vaikka ensi-ilta on Zodiak – Uuden tanssin keskuksessa, puhun mieluummin esitystaiteesta kuin tanssista. Ehkä esine- ja ääniteatterista, jos lokerointia halutaan? Hmm-teoksessa leikitään ja kokeillaan nimittäin äänillä ja sen mahdollisuuksilla, ja esiintyjinä on Jokiniemen lisäksi puurimoja, pahvilaatikko ja sellofaania. Ne ovat kaikki omalla tavallaan roolihahmoja.

Alkuun tulee hämmennys. Onko tämä äänileikkiä aikuisille vai jotain muuta, josta pitäisi löytää salattuja merkityksiä? Hämmennyksen jälkeen seuraa vapautunut ilo. Näinkin voi tehdä. Äännellä monin eri tavoin ja tuottaa ääntä esineiden avulla. Voisi puhua aistikoosteesta: ihmisääni, rimojen pauke lattiaan, rimojen kirjava väritys.

Itsetehdyt äänitehosteet tuovat paikoin mieleen jopa japanilaisen Kabuki-teatterin. Toisaalta taas pornoelokuvan keinotekoisen ähkinnän ja huohotuksen. Assosiaatioita syntyy suuntaan jos toiseen. Hmm on jännittävä, outo ja vähän kummallinen kokemus, mutta ei ainakaan jätä kylmäksi. Esitystaiteen dadaa, nukketeatteriakin tavallaan.

Hauskinta on, kun kengännauhabudjetin rekvisiittaesineet saavat omat roolinsa ja luonteensa. Sellofaanikäärö on mörkö, joka saa suun, mutta ei halua hampaita. Pahvilaatikko on "jumala", mutta kovin vastahakoinen sellainen. Kieltää olevansa jumala eikä halua sellofaanimörköä kontolleen.

Hmm? Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Ehkä ei mitään erityistä. Kuitenkin olen esityksestä kovin viehättynyt. Toisin voi aina tehdä. Ja pitääkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat