Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romeo ja Julia rokkaavat kympillä

Adrienne Canternan koreografia yhdistää klassisen baletin ja katutanssin

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Rock the Ballet
Rock the Ballet'n Shakespeare-tulkinta muistuttaa paikoin rock-konserttia.
Rock the Ballet'n Shakespeare-tulkinta muistuttaa paikoin rock-konserttia. Kuva: Rock the Ballet
Arvio: tanssi
Rock the Ballet: Rasta Thomas' Romeo & Juliet. Koreografia Adrienne Canterna, tanssijat Preston Swovelin, Adrienne Canterna, Jourdan Epstein, Eric Lehn, Jace Zeimantz, Ivan Gomez, Jarvis McKinley, Ryan Carlson, Lloyd Boyd III ja Alexei Geronimo. Kulttuuritalo.

"Niin synkkää tarinaa ei kuultu konsa . . . "

No niin, se siitä synkistelystä. Rasta Thomasin Rock the Ballet -ryhmän Romeo & Juliet on niin huikeaa show'ta ja loistokasta tanssia sellaisella rytmillä ja rytinällä, ettei tahdo penkissä pysyä. Moninaisia Romeoita ja Julioita on tässä viimekin aikoina nähnyt, mutta nyt menivät jalat alta.

Shakespearen tarina ei ikinä tule ammennetuksi tyhjiin. Se nähtiin tässäkin esityksessä, jossa melkein umpihullusti pantiin pystyyn modernisoitu äläkkä.

Rasta Thomas' Romeo & Juliet

Esittäjä: Preston Swovelin, Adrienne Canterna, Jourdan Epstein, Eric Lehn, Jace Zeimantz, Ivan Gomez, Jarvis McKinley, Ryan Carlson, Lloyd Boyd III,Alexei Geronimo

Koreografia: Adrienne Canterna

Rooleissa: Preston Swovelin, Adrienne Canterna, Jourdan Epstein, Eric Lehn, Jace Zeimantz, Ivan Gomez, Jarvis McKinley, Ryan Carlson, Lloyd Boyd III,Alexei Geronimo

Paikka: Kulttuuritalo

Aiemmin Suomessa nähdyt Rock the Ballet'n esitykset ovat olleet Rasta Thomasin käsialaa. Romeo & Juliet on sen sijaan hänen ex-vaimonsa Adrienne Canternan koreografia. Täytyy rehellisesti sanoa, että säläisyydestäkin huolimatta se on paljon hienompi kokonaisuus.

Puritaani voisi älähtää helposti musiikkidramaturgiasta. Vivaldin Vuodenajoista hypätään Run DMC:hen ja sieltä taas Prokofjeviin, Stingistä Samuel Barberiin. Mutta uskomattomasti se toimii. Jokainen musiikkinumero taustoittaa omalla tavallaan kohtausta. Kokonaisuudesta tulee kattava show, joka ei kumartele mitään oppisuuntauksia tai sääntöjä. Kaikkea voi tehdä. Ja tehdäänkin.

Tietysti tämä vaatii, että tekijöiden pitää olla parhaista parhaat. Sellaisia Thomasin ryhmän tanssijat ovat. Tällaista tanssin ilotulitusta ja tykitystä ei usein pääse näkemään. Tekniikka on joka tanssijalla huippua, ja energia vyöryy lavalta katsomoon. Karisman määrä on mittaamaton.

Eikä vähiten Juliaa esittävällä koreografi Adrienne Canternalla itsellään. Hänen hymynsä ja onnen hetkensä pakahduttavat rampin yli melkein itkettävästi. Tällaista tulkintaa harvoin näkee.

Teoksen rytmi kulkee kuin juna. Kohtaukset ovat lyhyitä, mutta kertovat olennaisen. Leikkaukset klassisesta baletista katutanssiin ja muihin rytmilajeihin luovat kontrasteja, jotka yllättävät, hämmentävät ja ihastuttavat. Imettäjän esittäjän jalka nousee "kello kuuden" asentoon.

Miestanssijat esittelevät auliisti paljasta pintaa ja sixpäkkejään. Heitetään ryhmälle tunnusomaisesti voltteja, ja muutenkin ollaan niin täynnä virtaa ja hetkessä kiinni reagoiden, että uskon ja ostan joka hetken. Ja kyllä ne fouettétkin tulevat täysin virheettömästi miehiltä.

Valoefektejä käytetään suorastaan härskisti, mikä tekee tästä melkein rock-konsertin. Ryhmän nimeenhän se sopii.

Ryhmä- ja tappelukohtaukset ovat suorastaan hyytäviä. Unisonot naulitsevat, vaikka koko ryhmä tanssii selin yleisöön. Koreografi Canternan käsialassa on jotain hyvin samanlaista rajoja rikkovaa hulluutta kuin Matthew Bournen teoksissa. Liikkeet ovat koomisiakin. Välillä turvaudutaan balettipantomiimin apuun, mutta ei siinä ole mitään ongelmaa.

Rock the Ballet'n Romeo & Juliet on rehellisen pateettinen, mutta niin sen kuuluukin olla. Mutta sen lisäksi se on hyvin rock. Kaikkine koreografioitune loppukumarruskimaroineen.

Katharsis saavutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat