Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viitteellinen Babayaga osallistaa lapset

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Compagnia TPO
Babayagan yleissävy on melkein pelottava.
Babayagan yleissävy on melkein pelottava. Kuva: Compagnia TPO
Arvio: tanssi
Compagnia TPO: Babayaga. Ohjaus Francesco Gandi, Davide Venturini, koreografia Paola Lattanzi, tanssi Sara Campinoti, Valentina Consoli, visuaalinen suunnittelu Elsa Mersi, äänisuunnittelu Spartaco Rossi. Hurjaruuthin Ruutia-festivaalin ohjelmistoa Zodiak Stagella.

Hurjaruuthin parhaillaan käynnissä oleva Ruutia-tanssifestivaali lapsille toi yllättävän kombinaation nähtäväksi. Italialaisen ryhmän esittämän varsin viitteellisen tulkinnan venäläisestä perinteisestä Babayaga-tarinasta. Se on itsellenikin tuttu lapsuudesta, mutta tämä jäi kyllä vähän hämäräksi.

Jos en itse vaikuttunutkaan kovin, lapset tuntuivat viihtyvän, ja sehän on pääasia. Näyttämöllä on kolme suurta valkokangasta, jotka luovat tarinan tunnelman. Babayaga on ihmissyöjänoita kananjalkamökissään. Hän houkuttelee lapsia luokseen kuin Hannussa ja Kertussa konsaan. Tässä versiossa noitaa ei nähdä näyttämöllä lainkaan.

Yleissävy on tanssijoiden punaisia asuja lukuun ottamatta harmaa, melkein pelottava. Mutta sellaisia monet sadut ovat. Tässäkin voi nähdä moraalisen varoituksen: älkää lapset uskoko kaikkia aikuisia ja houkutuksia.

Nykylapset näyttävät olevan toista maata. Ei pelon tunteen häivääkään katsomossa. He nauravat hurmaantuneina vaikka hurjille sammakoille ja räikeille efekteille. Ja lähtevät mukaan täysillä joka juttuun.

Tekijät taitavat tuntea nykykulttuurin kyllästämät ihmisalut. Lapsille jaetaan kaulaan ripustettavat "hakulaitteet", jotka alkavat vilkkua, kun heidät halutaan mukaan näyttämölle.

Lapset menevät härpäkkeineen riemulla mukaan keskelle tapahtumia. Melkein tuntuu, että heillä on selvä käsikirjoitus mielessä. Niin toimivilta näyttävät näyttämötapahtumat.

Itse tanssi ei omaperäisyydellään säkenöi. Tässäkin olisi eduksi, että etukäteen tutustuisi satuun, sen verran "kokeellinen" toteutus on. Käsiohjelmasta – varsinkin lastentanssifestivaalilla – voi sanoa, ettei ehkä ole aivan järkevää kirjoittaa "immersiivisestä tanssiteatterista".

Näin videototeutuksessa kannabiksen lehtiä ja lepakoita. Ehkä se on vain oma likainen mielikuvitukseni? On se. Esityksestä poistui iloinen lapsikatras.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat