Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanna Kekäläinen teki yhden klassisesti kauneimman teoksensa

Kulttuuri
 
Lilja Lehmuskallio
Sanna Kekäläinen
Sanna Kekäläinen Kuva: Lilja Lehmuskallio
Arvio: tanssi
Diva Vulva – Keho kapitalismin symbolina. Kantaesitys Kekäläinen & CO:n salissa. Käsikirjoitus, teksti, tila ja koreografia Sanna Kekäläinen. Esitys Kekäläinen ja Satu Rekola.

Karu pöytä, kelmeää valoa levittävä, heiluva kuulustelulamppu ja vyö, jolla piiskataan. Ne ovat spektaakkelimaailmamme tapa ottaa vastaan vieras, avunpyytäjä, toisinajattelija, vammainen, muslimi, heteronormiin sopimaton nainen tai mies.

Sanna Kekäläisen Diva Vulva – Keho kapitalismin symbolina käy vallan kuvia vastaan.

Esitys on julmista kuvistaan huolimatta yksi hänen klassisesti kauneimpia teoksiaan pitkään aikaan. Siinä on glamouria ja esteettistä nautiskelua heleiden luonnonäänien siivittämänä. Kekäläinen venyy hehkeään spagaattiin ja väristelee lihaansa. Diiva pukeutuu turkkiin, heiluttaa kirvestä ja hakee striptease-show -asentoja. Samalla liikkeissä ovat koko ajan läsnä rangaistukset, joilla pelottelemme toisella tavalla elävää ja ajattelevaa.

Kekäläinen ei taaskaan luo kuvia tai liikkeitä, joiden objektiivinen kuvaileminen tekisi niille oikeutta. Koska Diva Vulva outouttaa eli tekee tutun eleen vieraaksi ja toisinpäin, olennaisinta on yleisön kyky antautua hänen teoksensa luettavaksi.

Pysähtyvissä hetkissä, joissa mieli tyhjenee, Diva Vulva lähestyy pyhyyttä – toista keskeistä teemaansa. Nautinto on ottanut pyhän ja tuonpuoleisen paikan. Jälleen on kyse myös queer-politiikasta eli monimuotoisten vartaloiden ja sukupuolisten suuntautumisten sallimisesta, joka on kaiken elämän edellytys.

Kekäläisen liikkeen ja ajattelun juuret ovat 80-luvun sukupuoliteorioissa. Edelläkävijyys kumpuaa hänen niiden pohjalle rakentamastaan praktiikasta, jonka hioutuneisuus säteilee omavaloista viisautta.

Spektaakkeli-diiva halailee ilmaa. Hänelle riittää masturbaatio, toista ihmistä ei tarvita.

Lopussa hän saa halattavakseen Satu Rekolan.

Myös yleisö saa levähtää tässä liikkeessä. Kaukaa lähestyy palestiinalaisten ihmisoikeuksia puolustavan Muslimgauzen musiikin syke, joka hajottaa esityksen ankaran intensiteetin ja antaa mahdollisuuden toisenlaisille kuville ja vartaloille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat