Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäyön unelma lumoaa ja säkenöi

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen
Sakari Viika
Puck (Frans Valkama, oik.) ja keijukuoro (Kansallisoopperan balettioppilaitoksen opiskelijat) Kesäyön unelmassa.
Puck (Frans Valkama, oik.) ja keijukuoro (Kansallisoopperan balettioppilaitoksen opiskelijat) Kesäyön unelmassa. Kuva: Sakari Viika
Arvio: baletti
Kesäyön unelma Kansallisoopperassa. Koreografia Jorma Elo, musiikki Felix Mendelssohn Bartholdy, musiikinjohto Pietro Rizzo, visualisointi Sandra Woodall, valaistus Linus Fellbom, päätehtävissä Tiina Myllymäki, Sergei Popov, Samuli Poutanen, Daria Makhateli, Nicholas Ziegler, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Ilja Bolotov ja Tuukka Piitulainen.

Rakkaus – tai pikemminkin halu – ei tunne rajoja, nimenomaan jos sitä avitetetaan juhannusyön lumolla ja lemmenyrteillä.

Näin on Shakespearen rakastetussa ja rakastettavan moraalittomassa komediassa Kesäyön unelma. Näin on myös Jorma Elon samannimisessä baletissa, joka sai odotetun ensi-iltansa Kansallisoopperassa perjantaina.

Hyvää kannattaa odottaa. Elon Kesäyön unelma sai kantaesityksensä Wienin valtionoopperassa jo viisi vuotta sitten. Samana vuonna koreografille myönnettiin tanssimaailman ehkä arvostetuin kunnianosoitus, Benois de la Dance -palkinto.

Kesäyön unelma

Esittäjä: Tiina Myllymäki, Sergei Popov, Samuli Poutanen, Daria Makhateli, Nicholas Ziegler, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Ilja Bolotov ja Tuukka Piitulainen

Musiikki: Felix Mendelssohn

Koreografia: Shakespeare

Rooleissa: Tiina Myllymäki, Sergei Popov, Samuli Poutanen, Daria Makhateli, Nicholas Ziegler, Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Ilja Bolotov ja Tuukka Piitulainen

Paikka: Kansallisooppera

Suomessa jo aiemmin nähdyt Elon lyhyemmät teokset ovat tehneet selväksi sen, että hän hallitsee nykybaletin tyylin ja tekniikan suvereenisti. Jännitystä oli ilmassa, kun täällä nyt nähtiin hänen ensimmäinen juonellinen kokoillan balettinsa.

Teos alkaa kunnianosoituksena 1800-luvun lopun tyylille. Kreikkalaisesta freskokatkelmasta astuvat esiin tarinan lukuisat päähenkilöt klassisen baletin ylväin pantomiimisin elein kommunikoiden. Kysymys ehti herätä, näinkö klassiseen ratkaisuun Elo onkin päätynyt?

Täysin luontevasti ilmaisu kuitenkin laajenee kattamaan koko taidemuodon historian.

Mukaan ujuttautuvat niin Gisellen aineeton liitokävely kuin Nižinskin Faunin huuto ja kreikkalaishenkiset profiiliasennot.

Viittaukset ovat tunnistettavia, mutta eivät alleviivatun itsetarkoituksellisia.

Koreografinen rikkaus ei yhdellä katsomisella tyhjene. Ei se ole tarpeenkaan, sillä Elo osoittautuu loistavaksi tarinankertojaksi, jolla on runsaasti pilkettä silmäkulmassa. Taitavan sarjakuvataiteilijan tavoin hän kykenee tarkoilla eleillä ja luonteenomaisilla asennoilla piirtämään lukuisista roolihahmoista tunnistettavia yksilöitä.

Teos on esittäjilleen erittäin vaativa. Ensi-illassa porukasta ei löytynyt toivomisen varaa. Tiina Myllymäki ja Sergai Popov säihkyivät keijujen hallitsijaparina, Daria Makhateli ja Nicholas Ziegler puolestaan ihmisparina, jonka hääjärjestelyjen ympärille juoni löyhästi rakentuu.

Hormoniensa hallitsemia ja lemmenyrtin höynäyttämiä teinipareja tulkitsivat mehukkaasti Eun-Ji Ha, Linda Haakana, Ilja Bolotov ja Tuukka Piitulainen. Koko homman seremoniamestarina hyörii eläinmaailman, haltioiden ja ihmisten välimaaston sijoittuva Puck. Roolin tulkitsi railakkaan punkahtavasti verraton Samuli Poutanen. Unohtumaton on myös Wilfried Jacobsin tanssima aasinpäinen Pulma.

Kätyrinä – mutta myös varsin itsenäisenä toimijana – Puckia ympäröi balettikoulun lapsista koostuva sähköistetty keijukuoro. Se on Elon neronleimaus. Sen kosmiset liukumäet ja yksittäiset suoritukset eivät jätä kylmäksi parkkiintuneintakaan sydäntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat