Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aistimus kohtaa meditaation

Kulttuuri
 
Yoshi Omori
Masi Tiitta ja Hanna Ahti Flute-teoksessa.
Masi Tiitta ja Hanna Ahti Flute-teoksessa. Kuva: Yoshi Omori
Arvio: tanssi
Zodiakin yhteisilta. WDMSNLCA?, konsepti Liisa Pentti, koreografia, tekstit ja esitys Pentti ja Riikka Theresa Innanen, valot Meri Ekola, ääni Patrick Kosk ja Pentti. Flute, koreografia ja tanssi Masi Tiitta ja Hanna Ahti, valot Ville Seppänen, ääni Heidi Soidinsalo, musiikki Claude Debussy ja Soidinsalo.

Miksi sisareni ei pidä nykytaiteesta? Liisa Pentin kysymyksestä kasvoi kokonainen teos, 70-minuuttinen WDMSNLCA?, eli Why does my sister not like contemporary art. Vaikka työ ponnistaa jarruttelevan nykytaiteen kokijan reaktioista, koko muhkean tuplateosillan anti imaisee katsojan vastustamattomasti mukaansa.

Merkittävän koreografisen uran tehneen Pentin uutukaisessa tartutaan railakkaasti taiteen teoriaan ja aistimuksellisuuteen, otetaan yleisö mukaan readymade-taiteen tulkintoihin, irvaillaan lempeästi kanonisoitujen taiteilijoiden miehistä ylivaltaa ja vaikka mitä.

Riikka Theresa Innasen kanssa Pentti käy leikkiin, jossa taiteen luomisen, tulkitsemisen ja myymisen perustavat, usein koomisiin ulottuvuuksiin viritetyt pohdinnat, räyhäkkään feministinen ote, kömpelöksi muotoiltu puskateatterimeininki ja Immanuel Kantin taideteesit saavat katsojan vilkaisemaan kaiken keskellä myös itseensä: onko omassa katseessa uteliaisuutta, ymmärrystä tavoittelevaa pähkäilyä, vastareaktion kipinää? Valloittavan vilpittömän kaksikon kysymykset taiteen merkityksistä yltävät kauas ja syvälle, kuten loppusitaatissa jo huudetaan.

Masi Tiitan ja Hanna Ahdin Flute-teoksessa kehot on viritetty instrumenteiksi, joilla haetaan vastaavuutta musiikin kuuntelun synnyttämiin kehollisiin tuntemuksiin. Sisäiseen kokemukseen keskittyvällä 45 minuutin matkalla kaikki etenee Debussyn Syrinx-huilukappaleen inspiroimina kehollisina impulsseina. Monin tavoin häikäisevää loppua lukuun ottamatta kokonaisuutta valaisevat vain ikkunoista heijastuvat luonnon ja kaupungin valot.

Tiitan tyyliin taas varsin omaääninen, pidätellyn taidokas Flute on hengeltään kuin urbaani mindfulness-harjoitus. Kun on tahtoa olla hetkessä tai kerta toisen jälkeen palata äärimmäisen pienten liikahdusten ja muutosten todellisuuteen, avautuu paljaaseen tilaan meditatiivinen vire.

On sisäänpäin kurottava liikkeiden jatkumo ja ehkä yhteiseksi sulautuva kokemus avoimen ikkunan äärellä. Eikä muuta tarvita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat