Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssiteos on samaan aikaan radio-ohjelma

Teatteri Jurkan Taideakatemia on yhtä aikaa radio-ohjelma ja tanssiesitys

Kulttuuri
 
Maria Säkö  
Marko Mäkinen
Panu Varstala (vas.) ja Janne Marja-Aho tanssivat pienessä tilassa.
Panu Varstala (vas.) ja Janne Marja-Aho tanssivat pienessä tilassa. Kuva: Marko Mäkinen
Arvio: tanssi
Taideakatemia teatteri Jurkassa. Tuotanto Teatteri Jurkka, Radio Helsinki, Taideosuuskunta Apinatarha. Työryhmä Anna Cadia, Janne Marja-aho, Panu Varstala, Martin Bergström, Tuomas Fränti, Tiiti Hynninen, Marko Mäkinen, Teemu Määttänen, Janne Teivainen ja Tuomas Timonen.

Sykähdyttävää. Täsmälleen oikea ajoitus.

Teatteri Jurkan Taideakatemia– yhtä aikaa suora radio-ohjelma ja tanssiesitys – ei olisi voinut syntyä parempaan hetkeen kuin nykyiseen talouspuheen täyttämään keskusteluilmapiiriin.

Ensimmäisessä osassa äänessä ovat radiotoimittaja ja dj Anna Cadia ja ohjaaja Leea Klemola, jotka pohtivat ääneen taiteen katsomista ja siitä puhumista sekä keskustelevat näkemästään esityksestä.

Taideakatemia

Esittäjä: Anna Cadia, Janne Marja-aho, Panu Varstala, Martin Bergström, Tuomas Fränti, Tiiti Hynninen, Marko Mäkinen, Teemu Määttänen, Janne Teivainen ja Tuomas Timonen.

Rooleissa: Anna Cadia, Janne Marja-aho, Panu Varstala, Martin Bergström, Tuomas Fränti, Tiiti Hynninen, Marko Mäkinen, Teemu Määttänen, Janne Teivainen ja Tuomas Timonen.

Paikka: Teatteri Jurkka

Mitä näet? Miksi koet tämän niin kuin koet? Voiko taidetta selittää? Täytyykö sitä selittää?

Kaksi mustiin silkkisiin patoihin ja boksereihin pukeutunutta miestä tanssii Jurkan pienessä tilassa. Panu Varstala ja Janne Marja-aho saapuvat aina jossain olomuodossa hetken aikaa liikkumaan ja katoavat.

Heidän eleensä ovat kysyviä. Olenko nyt vanhus, mielipuoli, väkivaltainen? Hoivaanko vauvaa, teenkö työtä? Jokaiseen miesten tekemään ehdotukseen sisältyy vahvasti jokin vastakkainen ja siten hahmoa hajottava ele. Esimerkiksi Marja-ahon leikki veitsen kanssa on tehty käsittämättömän vaarattoman näköiseksi. Silti vaara on potentiaalisesti olemassa. Katsojien pohdinnat on sulautettu tanssiin.

Cadia ja Klemola puhuvat aivan spontaanisti mutta samalla kovin viisaasti muun muassa siitä, miten tanssijat ovat yleensä hyviä kirjoittamaan, koska osaavat luoda symboleja.

Tanssiteos muistuttaa häivähdyksenomaisesti miesparin viime vuoden Sanna Kekäläisen Sanavapaus & spektaakkeli -esityksen duoa. Vartalot herättävät yhteiskunnallisia assosiaatioita aivan itsestään. Monia myös Klemolan töissä keskeisiä piirteitä vapauttavasta groteskista on tanssiteoksessa läsnä.

Pelkkä videokuva ei taltioi hetkeä, siis sitä esityksen todellista olomuotoa, niin hyvin kuin sen sanallistaminen. Puhujilla on ruumiillinen suhde esitykseen. Visualisoinnissa napataan keskustelusta sanoja pyörteeksi takaseinään ja maalataan suurella valosiveltimellä liikkeen impulssista. Taidepuheestakin tulee runoutta. Kaikki on harkittua ja samalla aivan levällään. On tilaa hengittää, hoksata, viihtyä.

Taide on yhteinen areena kunhan sitä ei popularisoida pilalle. Kuten Klemola sanookin: "viihdettä tehdään itseä tyhmemmille ihmisille". Silti Taideakatemia on kaikkea muuta kuin kuivan akateemista, se on nimittäin ihan hitsin viettelevää myös. Itse olen ainakin aivan heikkona Varstalan ja Marja-ahon ehdotuksiin siitä, mitä maskuliinisuus voisi olla.

Klemola päätyykin toteamaan loppukuvasta, missä kaksi miestä nojaa halaten toisiinsa, että miten upeaa on, kun mies voi osoittaa maskuliinisuttaan "muutenkin kuin tappamalla hyvinvointivaltion tai venäläisiä".

Taideakatemia on kuunneltavissa https://www.radiohelsinki.fi
Mediasuunnittelija Teemu Määttäsen visualisointi: http://ustre.am/1nVut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat