Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisbaletin tanssijat irrottelevat miten itse haluavat

Kulttuuri
 
Jukka O. Miettinen  
Sakari Viika
Anandah Konosen teoksen taustalla leijuvat kosmiset chilit.
Anandah Konosen teoksen taustalla leijuvat kosmiset chilit. Kuva: Sakari Viika
Arvio: tanssi
Dance ON, Kansallisbaletin tanssijoiden workshop, Alminsali. Koreografeina Emmi Pennanen, Anna Sariola, Thibault Monnier, Anandah Kononen, Emrecan Tanis, Jouka Valkama ja Aapo Siikala.

Parin vuoden tauon jälkeen Kansallisbaletti tarjosi tanssijoilleen jälleen mahdollisuuden kokeilla kykyjään myös koreografeina. Dance ON esittelee peräti seitsemän tanssijan uusia pienoisteoksia.

Raikasta illassa on sen monipuolisuus. Mukana on huumoripläjäyksiä, tummanpuhuvia eksistentiaalisia tunnustuksia, jopa katutanssia. Vain yksi teoksista kasvaa suoraan balettitekniikasta.

Uutuudessaan Concerto Thibault Monnier jatkaa projektiaan, jossa hän pyrkii kehittelemään neoklassista balettia edelleen. Tulos on hatun noston arvoinen. Monnierilla on halua ja kykyä tuottaa vauhdikasta liikettä ja kiinnostavia muodostelmia.

Dance ON

Esittäjä: Kansallisbaletin tanssijat

Koreografia: Emmi Pennanen, Anna Sariola, Thi

Paikka: Alminsali

Useimmilla tekijöillä on kontollaan jo koreografista tuotantoa, mikä luonnollisesti näkyy. Koreografina kokemattomin lienee Emmi Pennanen, jonka lyhyt tutkielma Squares and Circles on alussa liikkeellisesti vielä hieman hapuileva, mutta hidastetussa loppuosassa se vangitsee hallitulla ajan käsittelyllään.

Nuoren miehen kasvun ahdistusta tuntuu heijastelevan Emrecan Tanisin laajempi ryhmäteos Moon on the Man. Muun muassa balettikilpailujen tanssinumeroiden tekijänä ansioitunut Tanis hallitsee kontrastit ja dramaattiset asetelmat. Äänimaailma on rosoisuudessaan kiinnostava, valoja ja näyttämötilaa hyödynnetään monipuolisesti.

Jouka Valkaman aggressiivinen Leijona edustaa totuttua valkamalaista voimatanssia, joka puskee näyttämöltä kohti. Arvo Pärtin musiikin tukema teos on visuaalisesti ehkä illan vaikuttavin.

Metalliverholle heijastetut yllättävät tanssiprojisoinnit rikkovat todellisuuden rajat. Mikä on totta, mikä lumetta?

Humoristisemmista teoksista suosikkini on Anna Sariolan absurdi Play to Play.

Koreografia on eräänlainen kunnianosoitus absurdin teatterin mestarille, Samuel Beckettille. Pilkotut tekstit, erikieliset lastenlorut ja oudosti käyttäytyvät esineet ovat puolestaan täyttä dadaa.

Teoksen ehkä herkullisin kohtaus esitetään väliverhon lomasta. Aukoista ilmestyy eri korkeuksilla esiin milloin päitä, raajoja tai kehon osia.

Vielä tiukempi ajoitus ja lopputuloksena olisi herkkupala. Samankaltaista viimeistelyä kaipaa myös Anandah Konosen Cocina Latina.

Jos Sariolan teos on dadaa, niin koreografina jo varsin kokenut Kononen tekee tyylipuhdasta surrealismia. Teoksen alussa näyttämöllä vaeltelee valtava kokin hattu ja taustaprojisoinnissa leijuvat kosmiset chilit. Liikekieli viittaa lattaritansseihin ja itämaiseen viihteeseen. Tanssiin hippu parodista särmää lisää, niin jutun juju kirkastuisi.

Illan päätti Aapo Siikalan urheilun ja street dancen maailmoilla leikittelevä ja yleisöä vapautuneesti kosiskeleva It's a Boy.

Karnevalistisuudessaan hieman hajanainen ilottelu veti yleisön mukaansa. Itselläni pyörivät mielessä street dancen todelliset taitajat. Mutta irrotellahan aina saa!

Dance ON vielä tänään la klo 14 ja klo 18 Alminsalissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat