Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaperäistä taituruutta Etelä-Koreasta

Korealainen nykytanssi osoitti monipuolisuutensa kolmen tanssin illassa

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Ambiguous Dance Companyn Coexistence virittää robottimaisuuden huippuunsa.
Ambiguous Dance Companyn Coexistence virittää robottimaisuuden huippuunsa.
Arvio: tanssi
Jalalla koreasti Teatteri Unionissa. Lyon Eun Kwon: The Skill for me, Sungsoo Ahn pick-up group: Refinement of Tradition, Ambiguous Dance Company: Coexistence.

Korealaista nykytanssia harvemmin näkee. Yleensä Etelä-Koreasta tuodaan perinteistä väriloistoa viuhkoineen ja muodostelmineen. Sulavaa liikettä ja harmoniaa.

Tuore Teatteri Union esittelee nyt Etelä-Korean nykytanssia, jossa väriloistoa ei todellakaan pahemmin nähdä. Kolmen teoksen ilta on lähes kokonaan tummanpuhuva.

Eteläkorealaistakaan nykytanssia ei voi sulloa yhteen muottiin. Jo nämä kolme teosta osoittavat sen. Jokin perinnetietoisuus paistaa läpi Lyon Eun Kwon teoksesta The Skill for Me. Jopa hieman šamanistista tuntua on siinä, kun tanssija ja muusikko Jimmy Sert kysyvät kiveltä: "Kuka minä olen?" Kivi onkin yksi esiintyjistä.

Lyon Eun Kwon: The Skill for me, Sungsoo Ahn pick-up group:

Esittäjä: Korealaiset tnassiryhmät

Koreografia: Lyon Eun Kwon, Sungsoo Ahn

Paikka: Teatteri Union

Rituaalintuntua lisää Sertin perkussiomaailma, joka tuntuu aasialaiselta, mutta on silti moderni. Kulttuureja sekoitetaan raikkaasti. Munniharpun säestyksellä kaadetaan kiehuvaa vettä tanssijan päälle. Tosin monen vaatekerroksen läpi, mutta silti tulee mieleen jokin riitti. Vedenkeitin määrittelee muutenkin teoksen kohtaukset. Se antaa tauot ja jotenkin aasialaisesti rauhoittaa kesken hälinän.

Sungsoo Ahnin Refinement of Tradition määrittelee jo tietoisesti tuovansa traditiota nykypäivään. Väriloisto ja pitkät hameet ovat poissa tästäkin esityksestä. Tai sanoisinko viihteellisyys. Myyttisyyttä silti tuntuu hitaassa ja meditatiivisessa liikkeessä. Näen jopa pikemmin japanilaisen nôn hartautta ja rauhaa sekä paradoksaalisesti huivin toimivan kiinalaisen oopperan vesihihan vastikkeena tunteita ilmaisemassa.

Näiden teosten perusteella ei pitäisi tehdä yleistyksiä, mutta Sungsoo Ahnin esitys on jotain aivan omaa, omasta kulttuurista kumpuavaa. Näyttää nykyajalta, haisee historialta. Kiinnostavaa kulttuurien törmäyttämistä.

Viimeinen teos olikin sitten jotain aivan muuta. Kim Boramin Coexistence kumpuaa nykykulttuurista, K-popista ja ehkä katukulttuurista.

Se on vähän punk ja rock. Kaksi miestä näyttää pelottavilta asuissaan. Ja sitten tulee yllätysmomentti; soimaan pärähtää Percy Sledgen herkkä When a Man Loves a Woman, ja miehet hellivät toisiaan tanssien.

Vihaa ja rakkautta tässä kuvataan. Käsiohjelmankin mukaan taistellaan ihmisluonteen nurjan puolen kanssa. Valloittavan huumorin lisäksi viehättää erityisesti tanssin taiturillinen tarkkuus, sen hurja fyysisyys ja nopean tempon tuoma robottimaisen viritetty huippumekaniikka. Siitä huolimatta mukana on myös tunnetta.

Robotteja kun emme ole, näyttäytyy tässä myös valtataistelu ja kukkoilu. Tanssijat riistävät vaatteita toisiltaan kuin riisuen identiteettejään. Mutta koska olemme ihmisiä, esityksessä näyttäytyy myös kauniimpi puoli: hellyys. Kahden tanssijan voi katsoa esittävän yhtä ihmistä useine piirteineen.

Ilta oli kiinnostava katsaus korealaisen nykytanssin tilaan. Ei todellakaan mikään museo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat